nedjelja, 1. ožujka 2015.

Komšić napustio sastanak lidera tri stranke o sastavu Vlade FBiH



SARAJEVO - U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je nakon manje od pola sata sastanak lidera tri stranke napustio predsjednik DF-a Željko Komšić.
Sastanak su nastavili lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) o raspodjeli ministarski pozicija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Komšić je novinarima rekao da se ipak nada da će Federacija dobiti Vladu iako njegova stranka više ne želi učestvovati u njenom formiranju.

"Jučer sam se sastao sa Bakirom Izetbegovićem. Poštujem izbornu volju ljudi, ali i nas treba poštivati. SDA hoće da izađe HDZ-u u susret, mi nećemo. Nama su ponudili četiri fotelje, a naš rezultat je jači od HDZ-a. Zbog naših birača to ne možemo prihvatiti. Mi ćemo podržati njihovu vladu samo da Federacija dobije Vladu. Ostajemo u vlasti na državnom nivou., ali ne participiramo u Federalnoj vladi", rekao je Komšić.

Klix.ba saznaje da je Izetbegović odmah na početku sastanka predložio da se HDZ-u izađe u susret i da im se ustupi jedna ministarska pozicija.
Uime SDA prisutni su bili zamjenik predsjednika Stranke Bakir Izetbegović, potpredsjednik Adil Osmanović i budući premijer FBiH Fadil Novalić. Uime DF-a  tu su bili predsjednik Stranke Željko Komšić, generalni sekretar Sifet Podžić i član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić, dok uime HDZ-a BiH prisustvovao je  predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić rekao je danas Feni da se na  današnjem sastanku ne očekuje  konačan dogovor, već  približavanje stavova.

Prethodni sastanak o istoj temi održan je 25. februara.

Spornim se za sada pokazao broj ministarstva koja treba da pripadnu DF-u i HDZ-u . DF, vodeći se izbornim rezultatima, insistira na istom broju ministarstava koliko bi ih imao HDZ BiH.

Na februarskom sastanku zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je kazao da je SDA bila spremna ustupiti jedno ministarstvo, odnosno s osam ministarstava preći na sedam, dok je lider HDZ-a Dragan Čović ponovio da njegova stranka i dalje traži šest ministarstava.

Nema komentara:

Objavi komentar