subota, 14. ožujka 2015.

Halilhodžić: Japan će biti bolji nego sada

Obala Slonovače, Alžir, a sada Japan - treća reprezentacija koju će voditi jedan od najboljih nogometnih stručnjaka iz naše regije.













Poznati bosanskohercegovački nogometni trener Vahid Halilhodžić stigao je na novu destinaciju svoje karijere - Japan. Selektor azijske države bit će do Svjetskog prvenstva 2018. godine, a prvi veliki zadatak čeka ga već na ljeto: Istočnoazijski kup, protiv Južne Koreje, Sjeverne Koreje i Kine.
Navijači japanske reprezentacije dočekali su novog selektora na aerodromu u Tokiju - Halilhodžić u Japanu počinje možda najvažniji posao u trenerskoj karijeri. Uspjeh s autsajderom Alžirom na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prošle godine otvorio mu je vrata jedne od najboljih azijskih selekcija i redovnog sudionika na završnicama najvećih takmičenja.
"Divim se, prije svega, vašem mentalitetu, koji je sličan mom karakteru. Imate radne navike koje mi savršeno odgovaraju i što je moj trenerski princip. Disciplinirani ste, tačni, imate poštovanje i to su najvažnije osobine u sportu", kaže mostarski stručnjak.
Veći dometi
Obala Slonovače, pa Alžir, a sada Japan - treća reprezentacija koju će voditi jedan od najboljih trenera iz naše regije. "Samuraji" su 53. su na rang listi Svjetske nogometne asocijacije, u Brazilu su ispali u grupi, bez ijedne pobjede, a na Prvenstvu Azije stigli su do četvrtfinala. Halilhodžić je siguran da može bolje.
"Naš prvi cilj su kvalifikacije za SP 2018. godine. Ako se plasiramo u Rusiju, nećemo se tu zaustaviti. Vjerujem da imamo tim za mnogo veće domete. Očekuje nas puno posla i siguran sam da Japan biti još bolji nego što  je sada", naveo je Halilhodžić.
U konkurenciji za japanskog selektora bilo je nekoliko poznatih stručnjaka, a tehnički direktor Nogometnog saveza Japana Masahiro Shimoda objasnio je zašto su se odlučili za Halilhodžića.
"Razlog zbog čega vjerujemo da je on pravo rješenje za Japan je to što insistira na disciplini, što je jedna od najboljih osobina u našem nogometu. U japanskom mentalitetu je da nam je ekipa iznad svega, a on je perfekcionist i zna kako se pravi tim", kazao je.

Nema komentara:

Objavi komentar