ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

Otvoreno pismo Iranu republikanaca

Pismo je napisano na inicijativu senatora Toma Cottona, a potpisalo ga je 47 od ukupno 54 senatora iz reda republikanaca.


Senatori koji imaju većinu u tom domu Kongresa podsjećaju da mandat predsjednika Obame ističe u januaru 2017. godine
Američki senatori iz reda Republikanske partije uputili su otvoreno pismo iranskim liderima u kojem upozoravaju da će svaki sporazum o nuklearnom programu koji postignu s američkim vlastima, a koji ne bude odobren u Kongresu, biti vremenski ograničen na mandat aktuelnog predsjednika SAD-a Baracka Obame, javlja Anadolija. 
Pismo je napisano na inicijativu senatora Toma Cottona, a potpisalo ga je 47 od ukupno 54 senatora iz reda republikanaca.
Senatori koji imaju većinu u tom domu Kongresa podsjećaju da mandat predsjednika Obame ističe u januaru 2017. godine i da bi njegov nasljednik u Bijeloj kući jednim potezom mogao opovrgnuti njegove moguće dogovore o iranskom nuklearnom programu, a da Kongres ima pravo na izmjene tih dogovora.
Među potpisnicima otvorenog pisma iranskim liderima nalaze se i potpisi senatora Mitcha McConnella, Marca Runia, Randa Paula i Teda Cruza, a to su imena koja se najavljuju kao mogući predsjednički kandidati Republikanske partije na narednim izborima u SAD-u.
Republikanci zahtijevaju da se o svakom mogućem dogovoru s Iranom raspravlja i u Kongresu, a u toku je i izrada jedne takve odluke te institucije.
Pismo jeste naslovljeno na iranske lidere, ali američki analitičari tvrde da ono ima i drugu dimenziju koja se odnosi na kreiranje pritiska na Obaminu vlast da ovlasti Kongres u prosesu rješavanja iranskog nuklearnog pitanja.
Podsjetimo da je na poziv republikanaca, izraelski premijer Benjamin Netanyahu nedavno održao govor u Kongresu u kojem je upozorio na moguće negativne posljedice sporazuma s Iranom. Njegov govor u Kongresu nije naišao na odobravanje iz Bijele kuće.
Izvor: Agencije

Nema komentara:

Objavi komentar