subota, 7. ožujka 2015.

Glavni odbor SDA odlučio: Novi predsjednik stranke će se birati 26. maja

Glavni odbor SDA danas je u zgradi Unitica u Sarajevu ipak izglasao održavanje Kongresa ove stranke u maju mjesecu ove godine kada će se zapravo izabrati novi predsjednik SDA.

Glavni odbor SDA odlučio: Novi predsjednik stranke će se birati 26. maja
Sa današnje sjednice Glavnog odbora SDA (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Osim ove odluke koja je donesena, Glavni odbor SDA na danas održanoj sjednici pozvao je sve političke stranke potpisnice sporazuma o principima uspostave vlasti da hitno okončaju implementaciju izbornih rezultata.

GO SDA pozvao DF da se vrati pregovorima


"Za SDA je neprihvatljivo da bilo ko u ovom trenutku napušta proces koji se nalazi u završnoj fazi. Svako ko to čini mora biti svjestan svoje odgovornosti za sve štetne posljedice koje će početi da kulminiraju nakon isteka privremenog finansiranja 31.marta 2015.godine. Glavni odbor SDA poziva Demokratsku frontu da se vrati u pregovore kako bi vlada FBiH i Vijeće ministara BiH bili izabrani do predviđenog roka", saopćeno je iz ove stranke.

Kako je istaknuto na današnjoj sjednici, za SDA nije prihvatljiva manjinska Vlada FBiH, tj. vlada koja ne bi imala ministre iz svih političkih stranaka koalicije koje joj garantuju većinsku podršku u Parlamentu FBiH.

"Glavni odbor SDA pozdravlja ozbiljan i odgovoran odnos pregovaračkog
tima SDA s zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem na čelu u
procesu implementacije izbornih rezultata. To je već rezultiralo uspostavom nove
parlamentarne većine na državnom nivou, usvajanjem Izjave Predsjedništva BiH
o evropskom putu BiH,kao i drugim koristima za našu zemlju i sve njene građane", zaključeno je danas.

Također je pozdravljen i stav rukovodstva na čelu sa Bakirom Izetbegovićem
da strpljivo radi na dovršetku pregovaračkog procesa,formiranja strukture vlasti i
stabilizacije prilika u zemlji.

Neprihvatljivi su stavovi iz Deklaracije HNS-a


"SDA smatra da je Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) unijela bespotreban nemir u osjetljivom političkom trenutku kada se trebaju implementirati izborni rezultati. U ovom momentu nije realno voditi rasprave oko značajnih ustavnih reformi u BiH, a posebno o novoj teritorijalnoj organizaciji zemlje. Umjesto toga potrebno je voditi razgovore o reformama u realnom sektoru koje će dovesti do jačanja ekonomije, povećanja radnih mjesta i boljeg životnog standarda građana. Glavni odbor SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iz Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje su na tragu dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela zemlje. Cilj buduće ustavne reforme može biti samo reintegracija zemlje,a nikako njena dodatna dezintegracija. Stoga se odbacuju prijedlozi o novim etno-teritorijalnim podjelama, etničkoj podjeli javnih servisa i slično.SDA osuđuje i pokušaje revidiranja historije i vršenja pritiska HNS-a na Haški tribunal vezano za suđenje funkcionerima paradržave Herceg-Bosne za udruženi zločinački pothvat", saopćeno je.

S druge strane podržani su napori Republike Hrvatske koji imaju za cilj pružiti
pomoć BiH na njenom evropskom i NATO putu.

Ne može Hrvatska promovirati interese jednog naroda u BiH


"Međutim,nije prihvatljivo da zastupnici R Hrvatske u Evropskom parlamentu promoviraju interese samo jednog naroda u BiH kao što je učinjeno prilikom usvajanja rezolucije prošle godine,te kao što se pokušava učiniti ovih dana amandmanima na Izvještaj o napretku BiH. Pozivamo Evropski parlament da ne prihvati ovakvu separatnu antidejtonsku aktivnost bilo koga prema BiH", upozoreno je na današnjoj sjednici.

Glavni odbor SDA izražava ozbiljnu zabrinutost pokušajima falsificiranja rezultata
Popisa stanovništva 2013.godine. Upozoravamo Agenciju za statistiku BiH da
prilikom obrade popisnih podataka mora postupati u skladu s zakonom i poštovati izjašnjenje popisanih građana o njihovom prebivalištu. Ukoliko se suprotno postupi i falsificiraju rezultati Popisa u cilju vještačkog umanjivanja procenta bošnjačkog stanovništva,posebno u RS-u, SDA neće priznati rezultate Popisa, jer bi to bio dovršetak etničkog čišćenja, ovog puta olovkom.

Također danas je i zaduženo Predsjedništvo ove stranke da u razgovorima sa Savezom za promjene iz RS-a razmotri mogućnost uspostave zajedničkih parlamentarnih većina na nivou općina u BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar