utorak, 10. ožujka 2015.

ILIDŽA: NAPADAČI PUCALI IZ AUTOMOBILA, GOSTI U OBJEKTU U SVEOPĆOJ PANICI

Teško da može proći jedan dan u glavnom gradu BiH, a da se uveliko ne piše o novim pljačkama, ubistvima, tučama i incidentima koji su se dogodili u Sarajevu. I dok se MUP Kantona Sarajevo hvali brojkama za 2014. godinu, one kažu da smo u odnosu na 2013. godinu imali mnogo više ubistava, saobraćajnih nesreća, razbojništava i prosjačenja. 

Isti trend problema i narušavanja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo nastavljen je i u novoj 2015. godini, što svjedoče dešavanja iz prethodnih nekoliko dana. Kada pogledamo brojke kriminalnih radnji koje nam dolaze iz prva dva mjeseca 2015. godine, možda nam upravo ova godina donese neke nove rekorde u Kantonu Sarajevo kada su kriminal i sigurnosna situacija u pitanju. Ovako glasi rezime vikenda u Sarajevu:

Pucnjava na Ilidži

U Rustempašinoj ulici na Ilidži u nedjelju rano ujutro, oko 04:40 sati, došlo je do pucnjave u kojoj su povrijeđene četiri osobe. Nepoznate osobe su iz vatrenog oružja pucale prema restoranu "Igman", a ranjene su čak četiri osobe: A.K. (25), S.M. (25), J.E. (25) i Ć.E. (42), svi iz Sarajeva. Ranjene osobe su se u trenutku pucnjave nalazile unutar ugostiteljskog objekta "Igman". 

J.E. je zadobio prostrijelnu ranu lica i upućen je na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju. S.M. je zadobio prostrijelnu ranu grudnog koša, zbog čega je upućen na Kliniku za torakalnu hirurgiju. A.K. je zadobio povredu glave, dok je S.E. zadobio povredu potkoljenice. A.K. i S.E. su naknadno pušteni na kućno liječenje. J.E. i S.M. se i dalje nalaze na liječenju, ali niko od njih, kako je za Source.ba portal danas rekla Muamera Šehić, glasnogovornica KCUS-a, nije životno ugrožen.

Navodno je nastala sveopća panika kada su se čuli pucnji i kada su hici zapraštali. Nekoliko osoba je leglo na pod, a nakon toga su ubrzo pozvane policija i Hitna pomoć kako bi prevezli ranjene osobe prema KCUS-u. O samoj pucnjavi je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, ali isti nije izlazio na lice mjesta. Na licu mjesta nisu pronađene čahure, ali su naknadno pronađena zrna od metaka, te su predata na vještačenje. Još uvijek se ne zna o kojem se oružju radi, iako se pretpostavlja da je u pitanju automatsko oružje, a također nije poznato kakav je razlog pucnjave prema objektu "Igman". Niko od ljudi koji su se u trenutku pucnjave našli u ugostiteljskom objektu ne zna odakle su napadači pucali, niti je bilo ko vidio napadače. 

Masovna tuča u Ferhadiji

U najpoznatijoj sarajevskoj ulici, Ferhadija, u subotu navečer izbila je masovna tuča između dvije grupe mladića, a sve je snimio mobilnim telefonom jedan građanin Sarajeva. Mladići su se tukli šakama, ali su jedni na druge bacali sve što im je došlo pod ruku, tako je upaljena i jedna baklja, te je aktiviran i jedan topovski udar. Sukob je trajao nekoliko minuta, a nakon toga su se huligani razbježali. 

Međutim, i bez obzira na tuču koja se u najpoznatijoj ulici dogodila u subotu navečer, i bez obzira na snimak koji se odmah pojavio na internetu, MUP Kantona Sarajevo nije zabilježio ovaj slučaj, niti je ova tučnjava uopće prijavljena. Policija nema saznanja o osobama koje su se u Ferhadiji potukle. Potpuno je nevjerovatno da se nijedan policajac nije nalazio u blizini, iako je tuča trajala nekoliko minuta, ili možda MUP-u KS nedostaje ljudstva?!

Pretučeni dječaci na Pofalićima

Na tramvajskoj stanici na Pofalićima izbila je tuča mladića u kojoj je povrijeđeno više osoba. Otac jednog od povrijeđenih mladića tvrdi da je njegov sin napadnut bez ikakvog razloga, nakon što se kući vraćao sa treninga. On je dodao da je desetak osoba nasrnulo na njegovog sina i njegovog prijatelja, te da su ih nakon toga počeli tuči. Mladi sportista je tako zadobio teške tjelesne povrede, pošto ga je jedan od napadača udario palicom u glavu. Kako tvrdi otac od mladića koji je pretučen, grupa mladića je u tramvaju verbalno vrijeđala dvojicu dječaka, a njih dvojica nisu reagovala na uvrede. Međutim, kada su napustili tramvaj, nasilnici su ih pratili, a nakon toga su ih napali i počeli tući. Otac dječaka tvrdi da je njegov sin zadobio teške povrede glave, napuknuće lobanje, zbog čega je nastupila amnezija. 

Ipak, mediji prenose nevjerovatnu informaciju da je MUP Kantona Sarajevo podnio prekršajne prijave protiv šest osoba, tri sa jedne, tri sa druge strane, pa ostaje nejasno ko je treća osoba sa "druge strane", pošto otac maloljetnog dječaka, koji je izvukao deblji kraj,  tvrdi da je njegov sin bio sa prijateljem. Još je nevjerovatnija činjenica da je policija napisala prekršajne prijave dječacima koji su napadnuti i pretučeni, ako su riječi oca pretučenog dječaka istiniti. 

Do objavljivanja ovog članka iz MUP-a Kantona Sarajevo, koji je jutros uredno na svom zvaničnom sajtu napisao sve ono što nas je zanimalo kao i ostale naše kolege, nismo dobili komentar na spomenuta tri incidenta (ako se tako mogu nazvati pucnjava, masovna tuča i premlaćivanje). Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS, nam je samo kratko u poruci rekao kako se nalazi na sastanku, dok je i njegov šef, Nermin Pećanac, ministar unutrašnjih poslova KS, također na sastanku, pretpostavljamo istom. Više informacija oko pucnjave na Ilidži, masovne tuče u Ferhadiji i tuči na Pofalićima ćemo imati u nastavku dana.

Nema komentara:

Objavi komentar