četvrtak, 5. ožujka 2015.

Kina u vojsku ulaže 141 milijardu dolara

Vlada će povećati vojni budžet za deset posto, prioritet modernizacija vojske i nove odbrambene industrije

Kina, Oružje
Povećanje vojnog budžeta u toj regiji najavili su i Japan i Indija [EPA]
Kina će ove godine povećati svoj vojni budžet za deset posto, tako da će u modernizaciju svoje vojske uložiti više od 141 milijarde dolara, saopćila je kineska Vlada.
Peking već skoro dvije decenije iz godine u godinu povećava vojni budžet, i to u dvocifrenom iznosu, podsjeća Reuters.
"Posvetit ćemo se sveobuhvatnom jačanju logistike, unapređenju istraživanja za nacionalnu sigurnost i razvoja oružja nove i visoke tehnologije, kao i razvijanju odbrambene i tehnološke industrije", rekao je kineski premijer Li Keqiang u redovnom izvještaju pred članovima 12. saziva Svekineskog narodnog kongresa.
"Vlade na svim nivoima moraju uvijek biti aktivno zainteresirane i podržavati jačanje naše nacionalne odbrane i oružanih snaga", poručio je on.
Srazmjerno povećanje
Prema ocjeni zvanične agencije Xinhua, zabrinutost nekih zbog povećanja vojnih troškova "nije na mjestu", jer kineski vojni budžet nije velik ako se uzme u obzir velika teritorija i najveća svjetska populacija.
Povećanje vojnog budžeta u toj regiji najavili su i Japan i Indija, a globalno najviše za vojsku izdvajaju Sjedinjene Američke Države.
Detalji kineskog vojnog budžeta nisu poznati, ali stručnjaci ocjenjuju da će dodatni troškovi vjerovatno biti upotrijebljeni za unapređenje mornarice.
Na Kongresu je bilo riječi i o privredi, a jedna od donesenih ekonomskih mjera odnosi se na ciljanu stopu ekonomskog rasta, koja će, kako je najavljeno, u 2015. godini iznositi blizu sedam posto.
Borba protiv korupcije
Premijer Li je u svom izlaganju najavio i borbu protiv korupcije i zagađenja i istakao neophodnost provođenja bolnih reformi kako bi se privreda dovela na održivije temelje nakon tri decenije vrtoglavog rasta.
On je dodao da će se pritisak na kinesku ekonomiju intenzivirati i da će teškoće s kojima se Kina suočava biti veće nego ikada te da je 2015. godina ključna za produbljavanje sveobuhvatnih reformi.
Kao prioritete Li je naveo nastavak reformi državnih preduzeća, liberalizacija bankarskog sistema i finansijskih tržišta.
Govoreći o Tajvanu, kineski premijer je izrazio uvjerenje da je unapređenje miroljubivih odnosa historijski trend, koji ne može biti poništen.

Nema komentara:

Objavi komentar