nedjelja, 8. ožujka 2015.

Deseci političara pod istragom za korupciju

Među 54 osobe optužene za primanje mita u slučaju Petrobas su bivši predsjednik i predsjedavajući oba doma Kongresa.


Brazil, Fernando Collor de Mello, Korupcija
Među optuženima za primanje mita nalazi se i bivši predsjednik Brazila Fernando Collor de Mello [AP]
Vrhovni sud Brazila odobrio je pokretanje istrage protiv nekoliko desetaka političara zbog njihove navodne umiješanosti u korupcionaški skandal u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras.
Istražitelji tvrde da su privatne firme plaćale korumpiranim zvaničnicima kako bi dobile unosne ugovore s Petrobrasom, a riječ je o sumama od više milijardi dolara.
Među 54 osobe optužene za primanje mita su jedan bivši predsjednik i predsjedavajući oba doma Kongresa, prenose agencije.
Većina političara obuhvaćenih istragom pripadaju vladajućoj koaliciji.
Predsjednica Dilma Rousseff je oslobođena bilo kakve umiješanosti u ovaj skandal.
Ona je predsjedavala upravnim odborom Petrobrasa sedam godina, tokom kojih se, kako se vjeruje, odvijao najveći dio korupcije.
Gubitak na tržištu
Državni tužilac Brazila Rodrigo Janot optužio je mnoge utjecajne političare za primanje mita, a na listi se nalaze predsjedavajući Senata Renan Calheiros, predsjedavajući Predstavničkog doma Eduardo Cunha, bivši ministar energetike Edison Lobao i bivši predsjednik Fernando Collor de Mello.
Istragom su obuhvaćena 22 kongresmena i 12 senatora, naveo je AFP.
Radnička partija predsjednice Rousseff odbacila je optužbe, dodajući da u potpunosti podržava istragu koja bi bila nepristrasna.
Ta stranka je saopćila da se, ukoliko je bilo kakav novac možda otišao političarima, radi o donacijama, koje su bile legalne i o čemu su nadležni bili obavješteni.
Zbog ovog skandala, Petrobras, jedna od najvećih naftnih kompanija na svetu, izgubila je mnogo od svoje tržišne vrijednosti od septembra.
Izvor: Agencije

Nema komentara:

Objavi komentar