nedjelja, 15. ožujka 2015.

Povoljan period za kupovinu nekretnina, najtraženiji manji stanovi s dobrim rasporedom

Uzme li se u obzir ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini, potražnja za stanovima u Sarajevu je velika. Tome je pogodovao i pad cijena u proteklom periodu i činjenica da Sarajevo kao glavni grad privlači veliki broj kupaca iz dijaspore.

Povoljan period za kupovinu nekretnina, najtraženiji manji stanovi s dobrim rasporedom

Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kako nam je kazao Emir Kulovac iz sarajevske agencije za nekretnine Prostor, veliki je broj investitora koji odlučuju da upravo sada, zbog povoljnih cijena, investiraju u kupovinu nekretnine.

"Trenutno su na tržištu nekretnina najviše traženi stanovi sa kvalitetno iskorištenim prostorom, gdje kupac kupujući manju kvadraturu dobija željenu sobnost, kao i stanovi koji nude brz povrat uloženog novca kroz najam", objasnio je Kulovac.

Kad je riječ o cijenama kvadratnog metra stambenog prostora, one variraju i do 15 posto usljed brojnih parametara (izgled, održavanje, spratnost, orijentacija, iskorištenost prostora, dispozicija,...), ali općenito gledano najniža prosječna cijena kvadrata trenutno je u naselju Hrasnica, 1.000 KM, te raste prema općinama Centar i Stari Grad. Zbog atraktivne lokacije nekretnine u ovim dijelovima grada uglavnom se prodaju kupcima sa većim budžetom i dostižu 2.500 KM/m2.

"Veoma je važno spomenuti i specifične mikrolokacije unutar naselja, prema kojima kupci imaju poseban interes, a gdje cijena kvadratnog metra znatno odstupa od cijene koja je prosjek u tom naselju", dodao je naš sagovornik.

Prema iskustvima ove agencije, svaka sarajevska nekretnina na tržištu, uz dobar marketing, veoma brzo može naći kupca, a glavni preduslov je da njena cijena bude prilagođena tržišnoj vrijednosti.

"Ponuda nekretnina u Sarajevu, koja je ograničena uglavnom na starije zgrade koje nisu kvalitetno održavane, investitore stavlja u povoljan položaj, a dokaz ovome su brojni projekti novogradnje koji bivaju rasprodani još u ranoj fazi gradnje", objašnjava Kulovac.

Najtraženija lokacija je već dugo vremena općina Novi Grad, jer ona strukturom stanova kao i sadržajima samih naselja nudi idealno rješenje za porodice koje prvi put rješavaju stambeno pitanje.

Nema komentara:

Objavi komentar