petak, 13. ožujka 2015.

Americki-eksperti-vuciceve-mere-stednje-napravice-vise-stete-nego-koristi.


Situacija u srpskoj ekonomiji kao da nikako ne može da se dovede u red, a potez sadašnje vlade Srbije, da pokrene mere štednje od strane stručnih eksperata iz sveta ocenjuje se kao pogrešan i potencijalno koban po ekonomiju!
Ovim povodom razgovarali smo sa nekoliko američkih eksperata, koji su uglavnom imali negativno mišljenje o potezu predsednika vlade Srbije, Aleksandra Vučića, a zbog čega, pročitajte ispod!

SIROMAŠNI ŠTEDE, BOGATI TROŠE JOŠ VIŠE!


Američki ekonomski analitičar koji ujedno predaje i na prestižnom univerzitetu Jejl (Yale)Džordž Vezli, izjavio je za "Slobodne Medije" da su mere štednje u Srbiji neodržive iz više razloga, a da je najveća greška premijera Vučića to što u planu same štednje nije navedeno ko mora da štedi i koliko. Prema njegovim rečima, ispostavlja se da najveći teret štednje nose onaj najsiromašniji sloj ljudi, a da glavni potrošači u državi i dalje troše državna sredstva nenamenski.
Vezli je mere štednje u Srbiji uporedio sa slučajem "Dezodoransa i šume". Naime, prema njegovim rečima, mere štednje u Srbiji su besmislene. Zahtevati da najsiromašniji štede kako bi država imala više para, isto je kao kad bi molili čoveka koji koristi dezodorans da prestane kako bi zaštitio šume, dok bi masovne fabrike sa masovnim zagađivanjem nastavile da rade bez problema. Efekta zaštite šume nema, kao i u merama štednje.

MANJA POTROŠNJA GRAĐANA, MANJE I PARA U BUDŽETU


Američki ekonomski ekspert iz Njujorka, Bred Konvi napomenuo je za "Slobodne Medije" da mere štednje same po sebi nemaju nikakvog praktičnog efekta. No to nije slučaj u Srbiji već takvo pravilo važi  i za sve ostale države Balkana i Evrope. Konvi dodaje da je svima jasno da mere štednje u Srbiji ne mogu da traju dugo, kao i da na kraju neće dati nikakve rezultate.
Konvi napominje takođe da premijer pravi veliku grešku, jer će mere štednje naterati građane da manje troše i kupuju, što će direktno ugroziti priliv novca u budžet države. On ističe, da same mere štednje ne predstavljaju ništa, jer glavni potrošači nisu građani, već pojedina preduzeća, politička mašinerija režima ali i aranžmani sa MMF. Naime, on smatra da neprestano zaduživanje države i uzimanje novih kredita kako bi se otplatili stari vodi direktno u bankrot!
Za sada nije poznato koliko i da li su mere štednje doprinele nečemu do sada, a kako i domaći nezavisni stručnjaci kažu, izjava ministra finansija da nas već iza ugla čeka deficit i manjak para u budžetu, svedoči tome da su mere štednje bez efekta. Praktično su farsa!?
 Zabranjeno kopiranje!

Nema komentara:

Objavi komentar