subota, 14. ožujka 2015.

Erdogan: Mediteran je groblje izbjeglica

Predsjednik Turske kaže da je za sirijske izbjeglice vrlo teško doći do Evrope i Amerike.
















Erdogan: Granice Evrope i vrata Amerike su u pravom smislu riječi zid za izbjeglice koje bježe od sukoba u Siriji [Reuters]

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako pojedine zemlje polemiziraju oko nekoliko svojih građana koji pokušavaju otići na sirijsko ratište, dok pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant istovremeno "odrubljuju glave, ubijaju, muče, ruše historijske spomenike i uništavaju tragove čitave jedne civilizacije", javlja Anadolija.
"Svjedoci smo da se u današnjem svijetu, u kojem su sve vrste sloboda dostigle svoj vrhunac, gase životi žena, djece, nedužnih civila, staraca... Pogledajte Irak, Siriju, Egipat... Nije bilo dovoljno, pa je bila i Ruanda, Mijanmar i Somalija. I šta svijet radi? Posmatra...", rekao je on.
"I dok smo mi [Turska] primili dva miliona izbjeglica, u Evropi ih je 250.000. I kažu nam da je to za svaku pohvalu. Osvijestite se, to je u našoj kulturi, u našoj vjeri, i zbog toga to činimo. Treba se znati ponašati i u miru i u ratu, jer i rat ima svoje običaje", istakao je Erdogan.
'Kada krvari nos...'
Napomenuo je kako je za sirijske izbjeglice vrlo teško doći do Evrope i Amerike.
"Granice Evrope i vrata Amerike su u pravom smislu riječi zid za izbjeglice koje bježe od sukoba u Siriji", rekao je Erdogan, dodajući kako zapadne zemlje samo brinu o svojim građanima koji su se pridružili ISIL-u.
"Kada krvari nos njihovim građanima, dižu svijet na noge, a Mediteran je pretvoren u groblje izbjeglica. Dok ISIL odrubljuje glave, strijelja ljude, ruši džamije, turbeta, biblioteke i škole, dok uništava tragove čitave jedne civilizacije, oni samo brinu o tri-četiri svoja građanina koji su se pridružili organizaciji", kazao je turski predsjednik.

Nema komentara:

Objavi komentar