srijeda, 4. ožujka 2015.

Erdogan: ISIL uništava civilizaciju i kulturu

Islamska civilizacija je civilizacija nauke, znanja i knjige, u čijem temelju je naredba - uči, rekao Erdogan.


Turska, Recep Tayyip Erdogan, ISIL
Erdogan je kazao da mu je nedavno jedan prijatelj iz Mosula javio da su pripadnici ISIL tamo spalili veliku biblioteku [Anadolija]
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da teroristička organizacija Islamska država Irak i Levant radi na uništavanju svega što postoji od civilizacije i kulture, a da je dokaz za to spaljivanje i rušenje biblioteka i svih kulturnih vrijednosti u Siriji i Iraku, javlja Anadolija.
Erdogan je prisustvovao svečanosti povodom otvaranja izložbe klasične umjetnosti „Veliki susret od olovke do olovke“ u Istanbulu i tom prilikom istakao da islamska civilizacija pridaje veliku važnost znanju, učenju i knjigama.
Poziv na učenje
„Preciznije rečeno, islamska civilizacija je civilizacija nauke, znanja i knjige. Govorimo o civilizaciji u čijem temelju je naredba „uči“, a i Poslanik je od bešike do mezara pozivao na učenje. Kinezi jesu otkrili papir, ali naši preci su ga s pravom koristili i kasnije dopremili na Zapad i druge regije“, kazao je Erdogan.
Ukazujući na važnost bibliotekarske građe i sadržaja djela koja su doprinijela razvoju civilizacija, turski predsjednik Erdogan je podsjetio i na tamna razdoblja u historiji čovječanstva kada su se rušile biblioteke i palile knjige.
Podsjetivši na takve zločine spaljivanja abasijskih biblioteka tokom pohoda mongolskog vojskovođe Hulagua i andaluzijskog kardinala koji je na trgu Granada javno spalio milion knjiga, Erdogan je kazao da i ISIL danas istom metodom uništava svu civilizacijsku i kulturnu građu u Siriji i Iraku.
Kulturni genocid
Erdogan je kazao da mu je nedavno jedan prijatelj iz Mosula javio da su pripadnici ISIL u tom iračkom gradu spalili veliku biblioteku i da ruše sve džamije i druge objekte.
„Ta teroristička organizacija je spalila mosulsku biblioteku u kojoj je bilo 8.000 rijetkih primjeraka knjiga. Ranije se slično desilo i u Timbuktuu. Naša civilizacija je preživjela sve ranije pokušaje kulturnih genocida i zločina i ako Bog da preživjet će i dalje. Evropa, koja je na trgu Granada spalila milion knjiga, nije renesansu izgradila od tog pepela, već na spašenim primjercima i njihovim sadržajima“, zaključio je Davutoglu.

Nema komentara:

Objavi komentar