nedjelja, 8. ožujka 2015.

Provjerite da li imate rak kože



Najopasniji tip raka kože je melanom, a mi ćemo vam pokazati kako provjeriti da li ga imate jer je kod svih vrsta raka rana detekcija najbolji način da se izbjegnu ozbiljne posljedice.

Asimetrija
1
Asimetrija može biti jedan od prvih znakova
Asimetričan mladež može biti znak kancerogenog rasta, posebno kada je u pitanju melanom.
Iako nisu svi tipovi raka kože asimetrični, važno je utvrditi jesu li vaši mladeži nepravilnog oblika. Najbolji način da se ovo provjereno jeste nacrtati okomitu liniju po sredini madeža i vidjeti da li su dvije strane iste ili ne. Ukoliko su strane nepravilne, mladež je asimetričan.
Granica
2
Obratite pažnju i na izblijedjele madeže
Zamrljane rubove madeža mogu biti znak da ta točka raste, mijenja se ili širi. Obratite pozornost na izblijedjele ili nepravilne rubove madeža.
Boja
3
I boja madeža može biti znak melanoma
I dok mnogi pogrešno vjeruju da tamniji mladeži ukazuju na rak kože, važno je obratiti pažnju na sve točke koje imaju više boja, uključujući i crnu, plavu, bijelu i sivu.
Promjer
4
Mladeži ne bi trebalo da se povećavaju kasnije tijekom života
Obratite pozornost na sve madeže koji se povećavaju. Kada stignemo u odrasle godine, naša težina i rast tijela se ne mijenjaju previše, tako da ni mladeži ne bi trebalo da se mijenjaju. Ukoliko ipak primijetite određene promjene, trebalo bi da posjetite liječnika.

Nema komentara:

Objavi komentar