ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

U Doboju pronađena droga

U Doboju pronađena droga
DOBOJ - Tokom akcije koju su proveli pripadnici Centra javne bezbjednosti Doboj izuzeta je veća količina narkotika i akcizne robe.
Akcija je provedena 13. marta na području grada Doboja i opština koje su u operativnoj nadležnosti Centra, a u koordinaciji sa Okružnim tužilaštvom Doboj i po naredbi nadležnih sudova, s ciljem suzbijanja krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga.
Tokom pretresa i drugih provedenih pojačanih mjera i radnji pronađeno je i izuzeto ukupno: 944,07 grama zelene opojne mase koja asocira na „marihuanu“, 509 sjemenki koje po svojim morfološkim karakteristikama asociraju na sjemenke indijske konoplje i drugi predmeti koji su u vezi sa svrhom pretresa.
Pronađeno je i izuzeto 5,898 grama rezanog dujana za koje vlasnik nije posjedovao prateću dokumentaciju.
Nakon dokumentovanja predmeta protiv osoba kod kojih je pretresom pronađena i izuzeta  droga, N.K., B.A., A.M., i D.D. bit će preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

Tanja Fajon: SSP bi mogao stupiti na snagu u junu, bezvizni režim ostaje

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izajvila je danas u Sarajevu da se nada da će u junu stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, za što je danas preporuku dalo Vijeće Evropske unije.

Tanja Fajon: SSP bi mogao stupiti na snagu u junu, bezvizni režim ostaje



Tanja Fajon (Foto: Arhiv)













Naglasila je da bi bio veliki uspjeh ako bi Bosna i Hercegovina do kraja ove godine predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Upitana o mogućnosti ukidanja bezviznog režima za bh. građane, Fajon je odgovorila da zasad nema takve opasnosti i da je optimist da će tako i ostati.

Ona tvrdi da bi to bio veliki korak nazad za BiH ali i za EU, te je pozvala bh. vlasti da u dijalogu s Briselom učine sve što je moguće da građane upoznaju o ograničenju slobode kretanja.

Fajon je istakla da je broj lažnih azilanata iz svih zemalja zapadnog Balkana alarmantan, mada BiH nije prva na toj listi, te da je situacija u EU vrlo nepovoljna kada je u pitanju sloboda kretanja, zbog velikog pritiska nacionalističkih i ekstremističkih stranaka koje traže zatvaranje granica EU, a ne njihovo otvaranje.

Energoinvest uspješno realizira zahtjevan projekat u Kongu

Energoinvest d.d. Sarajevo uspješno realizuje projekat instalacije i puštanja u rad telekomunikacijske i radioopreme u Kongu. Investitor projekta je Svjetska banka, a krajnji kupac SNEL – Elektroprivreda Konga. Radi se o projektu od nacionalnog značaja za elektrifikaciju i uvezivanje udaljenih regija i gradova u ovoj afričkoj zemlji.




Projekte ovog tipa Energoinvestov sektor "Inženjering za informacione i telekomunikacione tehnologije (IKT)" već je uspješno realizovao u periodu 2008. - 2014. na tradicionalnim našim tržištima Libije i Kosova, te trenutno realizuje slične u Alžiru i Albaniji. Otvaranjem tržišta tzv. Crne Afrike proširen je biznis na još jedno važno tržište i regiju u kojoj imamo trenutno najveći trend ulaganja u eleketroenergetski sektor, saopćeno je iz Energoinvesta.

Značajno da se radi o projektu tipa "ključu u ruke“, s jedne strane logistički jako izazovnom, a s druge strane multidisciplinarnom i kombinovanom projektu izgradnje telekomunikacijskih, radio sistema, sistema besprekidnog napajanja i alternativnog napajanja solarnim panelima, CCTV, alarmni i protupožarnih sistema, te finalne realizacije daljinskog upravljanja i prenosa signala po energetskim vodovima.

Ukupna vrijednost projekta i radova koje Energoinvest d.d. realizuje trenutno u Kongu je preko 2.000.000 eura.

Realizacija ovog projekta podrazumijevala je prethodnu isporuku i realizaciju 2.200 kilometara optičkog kabla za predmetnu dalekovodnu liniju između prijestolnice Kinshase i Lubumbashija, koju je realizirao Energoinvestov sektor Inženjering za dalekovode, tokom 2012. i 2013.

Kako bi bio omogućen prenos signala i upravljanje elektroenergetskog sistema u Kongu, Energoinvestov IKT realizuje duž cjelokupne linije telekomunikacijski sistem na ukupno 25 stanica, sedam regeneratorskog tipa, od kojih su tri regeneratora u najnepristupačnijim dijelovima zemlje bez postojećih putnih komunikacija, tako da se oprema dijelom dostavlja i helikopterskim, kao i aviotransportom.

Važno je napomenuti da se radi o afričkoj državi sa velikom površinom i populacijom od preko 80 miliona stanovnika, sa jednom od najlošijih putnih komunikacija i elektroenergetskim sistemom u svijetu.

Pored zahtjevnog i teškog terena, realizaciju otežavaju klimatski uslovi i subtropske bolesti. U kontekstu logističkih izazova važno je spomenuti da transport opreme u kišnoj sezoni na udaljenostima između stanica od 250 – 500 kilometara traje između 7 i 15 dana, što predstavlja ogroman izazov za ljudstvo i angažovani vozni park.

Radovi se odvijaju planiranom dinamikom i očekujemo da će projekat biti realizovan u roku. Na terenu aktivno radi preko 30 ljudi, desetak bh. građana, predstavnika bh. kompanija, šest podizvođača, te predstavnici investitora. Energoinvest d.d. Sarajevo, kao evropska kompanija, nastupa sa podizvođačima, a realizaciju projekta dodatno usložnjava činjenica da Bosna i Hercegovina u Kongu nema svoje diplomatsko predstavništvo.

Koliko je ovaj projekat značajan za Kongo, govori činjenica da struja za javnu upotrebu u velikom broju gradova dolazi jednom sedmično i da je samim tim i potreba za osvjetljenjem ogromna.

Energoinvest d.d. Sarajevo sa ovim poslom dobija još jednu značajnu svjetsku referencu, otvara mogućnosti za nastup na novim tržištima, te još jednom potvrđuje svoju reputaciju i brend u ovom dijelu svijeta. Vezano za širenje poslovanja Energoinvest d.d. na području Crne Afrike jako je interesantna činjenica da Energoinvest d.d., pored spomenutih referenci i svjetske ekspertize u domenu telekomunikacija, slične projekte do sada "nije mogao“ realizirati u vlastitoj državi.

Radnici Aide se naguravali s policijom, Bego Gutić napustio Vladu TK

Protesti radnika Fabrike obuće Aida iz pogona u Tuzli, Dubokom Potoku i Lukavcu od jutros traju, a nakon što nije dogovoren sastanak sa premijerom Begom Gutićem nezadovoljni radnici nakratko se se počeli naguravati sa službenicima MUP-a TK.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Prethodno je premijer Gutić napustio sjedište Vlade TK, mahnuo radnicima i službenim vozilom se odvezao na drugu lokaciju. Sindikatu Aide nuđen je sastanak sa resornim ministrom Srđanom Mićanovićem, ali je takva ponuda odbijena.

"Ne znam šta ćemo se dogovoriti nakon današnjeg razvoja situacije. Sigurno je da ćemo protestovati i narednih dana, jer želimo rješenje naših problema“, kaže Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata Aide.

Radnici su uzvikivali: "Lopovi, lopovi...“, a intervenisali su i ljekari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, koji su pružili pomoć radnicama sa zdravstvenim problemima.

Radnice, podsjećanja radi, traže uvezivanje radnog staža. Neki od njih imaju pet, neki 10, a neki čak 18 godina neuvezanog staža. Za uvezivanje staža za oko 300 radnika potrebno je blizu 6 miliona KM, a takav sindikalni zahtjev u Vladi TK su ocijenili nerealnim.

Radnici su odlučili da se vrate u fabriku koja je od sjedišta Vlade TK udaljena stotinjak metara, gdje će se dogovoriti o daljim koracima koje će preduzeti.

Obojite kosu u boju karamele

Ukoliko želite boju kose koja se lako održava i ide uz gotovo svaki ten, onda je boja karamele savršena za vas. Izgleda vrlo prirodno pa ćete dobiti look koji ste i htjeli.
Obojite kosu u boju karamele
Bilo da imate plavu kosu sa pramenovima boje karamele ili tamniju boju sa istim pramenovima, znajte da boja karamele ide uz sve tako da uvijek može biti podloga ako se odlučite za pramenove u drugoj boji.  Ako želite savršenu nijansu plave boje, karamela je savršen kompromis između tsvijetle plave i tamne zlatne boje. Čak i poznate osobe vole tu boju: Sarah Jessica Parker, Jennifer Lopez, Jessica Alba, Natalie Portman i Rosie Huntington Whiteley.
Savršena nijansa
Idealna boja za svaku ženu koja želi postati plavuša, a opet ne želi posvetiti previše vremena na održavanje frizure. Manje se izbjeljuje od drugih boja. Boja karamele idealna je za vas ako imate bijelu put, ali naravno da odlično stoji ako imate i drugačiju put. Rijetko koja boja dobro stoji na bilo koju boju kože. 
Za brinete koje žele isprobati boju karamele, tamniju nijansu neka posjete frizerski salon i neće pogriješiti. Izbjeljivanje kose kod kuće moglo bi poći po zlu jer je tamnije pigmente teško ukloniti. Stoga, ako želite isprobati ovu modernu boju prepustite posao profesionalcu. Kako je to nježna boja, ne ide sa tupim frizurama. 
Najbolje stoji na duge frizure slojevito ošišane. Bob frizure ili ultra kratke nikako ne idu zajedno sa bojom karamele, u bilo kojoj nijansi. Na taj način boja izgubi svoji sjaj. 
Pramenovi boje karamele
Plavi ili pramenovi boje karamele savršene su nijanse ako želite dati teksturu svojoj tamnoj boji. Plava kosa sa pramenovima karamele sjajna je frizura za ljeto. 
 

I bh. imigranti zaslužni za privredni bum


I bh. imigranti zaslužni za privredni bum
BEČ, BANJALUKA - Pojedine austrijske pokrajine bilježe snažan ekonomski rast, a veliki doprinos tome daju imigranti, među kojima su građani BiH u samom vrhu, pišu austrijski mediji.
Primjera radi, austrijska pokrajina Štajerska bilježi najsnažniji ekonomski rat, a za taj rast, kako su istakli, zaslužan je i rekordan priliv novih imigranata. List ističe da bi stanovništvo u ovoj pokrajini odavno doživjelo i negativni prirodni prirast da nije bilo tog priliva imigranata.
I u Njemačkoj ističu da privredni bum koji je ta zemlja doživjela ne bi bio moguć bez imigranata, a i u toj zemlji značajan udio novopridošlog stanovništva je iz BiH.
Iz njemačkog zavoda za statistiku dobili smo podatke za prvo polugodište 2014. godine koji navode da je u tom periodu ukupno bilo 666.890 legalnih useljenika, a da je iz BiH bilo 8.809 useljenika.
Kako su istakli, najsnažniji rast broja legalnih migranata u Njemačku iz zemalja koje nisu članice EU je upravo iz BiH, koji je narastao na čak 71 odsto u odnosu na prethodni period. Nakon BiH, najviše legalnih migranata je iz Srbije. Iz Afrike je broj migranata veći za 51 odsto, iz SAD šest odsto, a iz Azije 37 odsto. Naveli su, takođe, da veliki broj migranata u Njemačku dolazi na određeno vrijeme i poslije planiraju povratak u svoju matičnu zemlju. Tako navode podatak da se iz Njemačke u istom periodu iselilo 427.000 ljudi, od čega ih je 358.000 stranaca s privremenim boravkom u Njemačkoj.
Iz Srbije se u istom vremenskom razdoblju u Njemačku iselilo 15.057 ljudi, a iz Hrvatske nevjerovatnih 21.388 stanovnika, ili skoro tri puta više nego što se iselilo iz BiH. Naveli su da je to najsnažniji rast broja legalnih migranata bilo koje zemlje koja je članica EU.
Jednog od radnika koji je prije desetak godina sa svojom porodicom otišao da živi u Grac smo kontaktirali putem Facebooka i zamolili da nam kratko opiše svoj život u Austriji i da li su naši radnici cijenjeni tamo.
"Ovdje živim sa suprugom i dvoje djece i mogu da kažem da su naši ljudi jako cijenjeni. Svako ko želi da radi moći će naći posao za koji će biti adekvatno plaćen i to je najvažnije", rekao je on.

    Turska deportirala britanske tinejdžere

    Tinejdžeri sa britanskim pasošima preko Turske pokušali ući u Siriju kako bi se priključili ISIL-u.


    Istanbul, ISIL, SIrija, Turska, Deportacija, Tinejdžeri, Španija,
    Od prošle godine pa do danas Grupa za procjenu rizika prekontrolirala je više od hiljadu osumnjičenih osoba [Reuters]

    Troje britanskih tinejdžera, koji su uhapšeni u Istanbulu u pokušaju da pređu granicu i u susjednoj Siriji pridruže grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), vratili su se u London nakon što ih je Turska deportirala, saopćili su turski zvaničnici
    Troje tinejdžera starosti između 17 i 19 godina uhvaćeni su u petak, rekla su dva nezavisna izvora za Reuters.
    Kako saznaje agencija Anadolija, tinejdžeri sa britanskim pasošima došli su u Tursku preko Španije.
    Kako je prethodno javio Reuters, turski zvaničnici su bili u kontaktu sa svojim britanskim kolegama kako bi dogovorili deportaciju tinejdžera u Britaniju.
    Prema procjenama američke vlade, ISIL ima oko 20.000 boraca, od kojih se vjeruje da su 3.400 strani državljani.
    Kao rezultat akcije Opće uprave za obavještajno sigurnosne poslove, policajci Grupe za analizu rizika, tinejdžere su ocijenili kao "strane ratnike" te ih pratili i priveli na aerodromu Ataturk u Istanbulu, nakon čega su vraćeni u Veliku Britaniju.
    Od prošle godine pa do danas, Grupa za procjenu rizika prekontrolirala je više od hiljadu osumnjičenih osoba, od kojih je skoro pola vraćeno u svoje matične zemlje.
    Hapšenje Indonežana
    Deportacija britanskih državljana uslijedila je dan nakon što je 16 Indonežana uhapšeno u Turskoj dok su pokušavali preći u Siriju i pridružiti se ISIL-u.
    Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da policija traga za drugom grupom od 16 Indonežana koji su ranije nestali u Turskoj.
    Grupa koja je uhvaćena u turskom gradu Gaziantepu u blizini sirijske granice sastavljena je od 11 djece, četiri žene i jednog muškarca, izvijestili su turski mediji.
    Prethodno je u Turskoj uhapšena osoba koja je pomagala trima maloljetnim djevojkama koje su iz Velike Britanije preko Turske krenule u Siriju kako bi se pridružile ISIL-u.
    Djevojčice Shamima Begum (15), Amira Abase (15) i Kadiza Sultana (16), sve tri učenice londonske akademije "Bethnal Green“ su u utorak, 17. februara, napustile Veliku Britaniju kako bi se navodno pridružile pobunjenicima u Siriji.
    Nakon što su iz Londona avionom doputovale u Istanbul 17. februara, mlade Britanke su snimljene tokom ukrcavanja u autobus za Sanliurfu, koja se nalazi nedaleko od turske granice sa Sirijom.
    Na snimcima se mogu vidjeti kako sa putničkim torbama u rukama mijenjaju više čekaonica za putnike.
    Do pomenutih snimaka došla je istanbulska policija u okviru istrage o nestanku pomenutih djevojaka. Nakon provedene noći na autobuskom terminalu, tri djevojke su 18. februara u dnevnom terminu ušle u autobus za Sanliurfu.

    Kuhalo za vodu izazvalo požar u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu

    Nešto prije 9:00 sati jutros buknuo je požar u zgradi Union banke u Dubrovačkoj ulici u Sarajevu, odnosno u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH u ovoj zgradi.



    Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

    Na svu sreću povrijeđenih nije bilo jer uposlenici Ministarstva vanjskih poslova rade od devet sati te nisu stigli na svoja radna mjesta u vrijeme izbijanja vatrene stihije.

    Kako smo saznali od uposlenika u drugim firmama, koji također imaju svoje prostorije u zgradi Union banke, do požara je došlo pošto se zapalio aparat za vodu, odnosno kuhalo u jednoj od kancelarija Ministarstva.

    Na svu sreću brzo su reagovali uposlenici JP Autoceste FBiH koji se također nalaze u pomenutoj zgradi te su sišli na sprat niže i uz pomoć protivpožarnih aparata ugasili požar.

    Na mjesto događaja odmah su pristigli pripadnici PVB KS, no nisu imali previše posla.

    Međutim, jedna kancelarija Ministarstva vanjskih poslova BiH u potpunosti je uništena.

    Meteor uplašio Švicarce i Nijemce, svjedoci čuli nekoliko eksplozija

    Meteor koji je stvarao zelenkasti trag primijećen je u nedjelju navečer iznad Švicarske, a događaj je uznemirio i građane južne Njemačke.


    Pored dojava o glasnim eksplozijama, svjedoci tvrde da se objekat kretao sa sjevera prema jugu, a stvarao je bijelo-zelenu svjetlost za vrijeme preleta koji je zabilježen u 20:45.

    "Moja kćerka je bila na balkonu kada se sve desilo i kada smo čuli prasak, a osjetila je i blagi val detonacije", rekao je jedan od svjedoka za novine Aargauer Zeitung.

    Policija u Cirihu i Bernu zaprimila je u tim trenucima veći broj poziva građana koji su svjedočili neobičnom događaju. Pored jake svjetlosti i eksplozije, zasada se pretpostavlja da je meteor bio manjih dimenzija.

    Eksplozije meteora mogu biti izuzetno opasne. Posljednji slučaj desio se u februaru 2013. godine kada je nad ruskim gradom Čelabinskom eksplodiralo tijelo širine do 19 metara. Detonacija je uništila veliki broj prozora, a stotine građana zatražilo je pomoć usljed lakših povreda.

    Crna Gora zbog Sutorine lobira u Kongresu!

    Crna Gora zbog Sutorine lobira u Kongresu!
    VAŠINGTON, SARAJEVO - Pitanje Sutorine jedno je od glavnih o kojem se u američkom Kongresu u posljednje vrijeme priča, a još od februara u Vašingtonu traje jaka kampanja lobiranja od strane Vlade Crne Gore.
    Ovo je za "Nezavisne" potvrdio Obrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu i dobar poznavalac američke vanjske politike.
    Kesića smo upitali koliko je pravno utemeljen prijedlog zakona kojim američki kongresmen Majkl Tarner predlaže ograničavanje finansijske pomoći SAD za BiH zbog otvaranja teritorijalnog spora u vezi sa Sutorinom.
    "Svaki kongresmen ima pravo da predlaže tekst mogućeg zakona, i to se dešava svakodnevno. U ovom slučaju, a to je nešto što se vidi, traje jaka kampanja lobiranja od strane Vlade Crne Gore ovdje u Vašingtonu, a pogotovo u Kongresu. Sam prijedlog zakona ne znači da će i da prođe, ali, koliko vidim, lobiranje je intenzivno i mislim da ima jedno jezgro podrške za takav prijedlog", ističe Kesić.
    On navodi da je sasvim drugo pitanje "šta će se desiti ako bude izglasan takav zakon", do čega je, kako dodaje, još daleko budući da je goruća tema američke vanjske politike pitanje pregovora s Iranom.
    "U ovom momentu, mislim da je teško i nezahvalno prognozirati ima li takav zakon šansu da prođe i da bude izglasan u Kongresu", ističe Kesić.
    Ime Majkla Tarnera, kongresmena iz države Ohajo, koji je predložio sankcije prema BiH, a nedavno se u upozoravajućem tonu pismeno obratio i Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH, dio bh. javnosti dovodi u direktnu vezu sa Vladom Crne Gore, čiji je navodni lobista.
    "Ne bih ga tako nazvao. Bio sam na tom predavanju gdje je on učestvovao, kada je izlobiran da da izjavu vezanu za to pitanje. Mislim da je prije u pitanju to što jedna strana - Crna Gora, radi dosta aktivno i iznosi svoje stavove, a druga strana - BiH, maltene je pasivna", naglasio je Kesić.
    On smatra da bi u tom kontekstu i BiH trebalo da prikaže da se pitanje Sutorine pokušava riješiti u skladu sa demokratskim normama.
    "A to je da se izađe i pred sud i pred neku vrstu arbitraže, da se dođe do odluke koja bi bila prihvatljiva za obje strane. Nažalost, u ovom momentu ovo pitanje se postavlja na jednostran način", zaključuje Kesić.
    Iz Ambasade SAD u BiH za "Nezavisne" su potvrdili da je, prema evidenciji, republikanski kongresmen Majkl Tarner u martu predložio Akt o integritetu granica Crne Gore Predstavničkom domu SAD.
    "Nakon toga, prijedlog je upućen na razmatranje Komitetu za vanjske poslove i Komitetu za oružane snage, jer takve odredbe spadaju u nadležnost ovih komiteta. U ovom trenutku, nikakve dodatne radnje nisu poduzimane i Ambasada SAD nema informaciju kada bi predloženi nacrt mogao biti predmet dodatnog razmatranja", naveli su, između ostalog, iz Ambasade.
    Podsjećamo, pitanje polaganja prava nad Sutorinom, dijelom primorske teritorije u Crnoj Gori (u trebinjskom zaleđu), u obliku rezolucije je zapelo u parlamentu BiH zbog podijeljenih stavova bh. parlamentaraca i političkih faktora.
    Istovremeno, Hanka Vajzović, poslanik DF-a u parlamentu BiH, podnijela je amandman na Rezoluciju o Sutorini, kojim traži utvrđivanje ispravnosti utvrđene granice između BiH i Crne Gore, ali na granici općina Foča i Pljevlja, na samom sjeveru Crne Gore, što je teritorija Sandžaka.

    Brzo rješavanje pozitivan signal

    Iz Ambasade SAD potcrtavaju da "Vlada SAD ohrabruje konstruktivne napore koji vode ka rješenju ovog pitanja".
    "Brzo rješavanje ovog pitanja poslalo bi pozitivan signal drugim zemljama u regionu, od kojih mnoge također imaju neriješena pitanja u vezi sa granicama. To bi otvorilo prostor političkim liderima da usmjere pažnju na pitanja od neposrednog interesa za njihove glasače, kao što su visok stepen nezaposlenosti i kvalitetno pružanje javnih usluga", ističe se iz Ambasade SAD.

    SADA MU SE CIJELA BIH SMIJE: Dodiku se raspada stranka… Pogledajte šta s njim planiraju uraditi…

    Slikovni rezultat za milorad dodik
    U SNSD-u, sve su prilike, mnoštvo je unutrašnjih problema i razmirica. Najbolje to oslikava jučerašnji nedolazak nekada drugog čovjeka stranke Igora Radojičića na sjednicu Glavnog odbora, njegovo komentarisanje situacije preko društvenih mreža, ali i reakcija Milorada Dodika na novinarski upit o Radojičićevom ponašanju.

    Iako je SNSD uvijek bio personificiran kroz jednog čovjeka – Milorada Dodika, godinama među najcjenjenijim i najeksponiranijim članovima bio je Igor Radojičić. Glasio je kao „mozak“ stranke, kao čovjek koji osmišljava stavove i politike SNSD-a. Ipak, SNSD je očito konačno postao, u pravom smislu tih riječi – društvo jednog lica – Milorada Dodika.
    Nakon oktobarskih izbora Dodik je odlučio, kako u domaćim tako i međunarodnim krugovima sve uticajnijeg i cjenjenijeg Radojičića, skloniti sa scene. U tome je čini se i uspio, jer se za Radojičića nije našla niti jedna eksponiranija i utjecajnija pozicija kako u Vladi RS tako ni među predstavnicima tog bh. etiteta na državnom nivou. Na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora SNSD-a, osim Dodikove bahatosti prema novinarima, najveću pažnju izazvalo je odsustvo Radojičića. Očito i sam nervozan, Dodik je novinarima na pitanje o Radojičiću, prvo kratko odbrusio.
    „Otiđite mu kući, pa ga pitajte“, poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.
    Nakon što je malo promislio, spustio je loptu i odlučio stvari predstaviti onakvima kakve one, čini se, ipak nisu.
    „Jučer sam se čuo s Radojičićem. Nemamo nikakvih otvorenih pitanja. On ima neke zamjerke u vezi s formiranjem vlasti na nivou BiH“, istakao je Dodik.
    Da SNSD ipak puca po šavovima, bilo je jasno nakon što je Igor Radojičić odlučio progovoriti. Ne u kamere, već preko twitter-a.
    „SNSD treba ispraviti greške, ponuditi nove i realne politike, a, naročito, promijeniti ¨’kadrove’. Bez toga – ostaće samo fasada“, poručio je preko twitter-a potpredsjednik SNSD Igor Radojičić.
    Mnoštvo reakcija, podrške, ali i kritike, što članova i simpatizera SNSD-a, ali i onih koji to nisu, izazvao je ovaj Radojičićev tweet. Među njima i Rajka Vasića, također nekada istaknutog člana stranke i generalnog sekretara.
    „Povratak ljudima i organizaciji. Organizovano i unutarstranački doskočiti do ljestvice političkog značaja za NDD sferu“, napisao je na twitter-u Rajko Vasić, bivši generalni sekretar SNSD.
    Ni Vasiću ovo nije prvi put da kritikuje SNSD i Milorada Dodika. Sredinom januara on je na blogu, kroz detaljnu analizu, opisao stanje u SNSD. Najvažniji od svega upravo je naslov teksta.
    „Dodik više ne treba da bude predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata“, bio je naslov Vasićevog teksta.
    Kako Vasić Radojičića jučer tako je i Radojičić Vasića tada podržao u potpunosti.
    „Ovo je najbolja, sistematična analiza stanja u SNSD ikad napisana“, poručio je tada Radojičić.
    Jedno pitanje zaista visi u zraku, a to je do kada će sve više nezadovoljnih članova SNSD-a samo pisati po društvenim mrežama. Upravo to su mnogi na twitter-u jučer pitali Radojičića.
    „Društvene mreže ne treba da služe za ovakve stvari, osim ako je tendencija skupljanje jeftinih poena.“
    „Osnivajte svoju stranku. Nemamo mi vremena čekati da vi ovu iznutra popravljate.“
    Radojičića recimo, iako nezvanično, u NSRS podržava dovoljan broj zastupnika SNSD-a, koji kada i ako odluče okrenuti leđa Dodiku, više nego lako mogu ugroziti i onako klimavu većinu koju SNSD sa SP-om, DNS-om i dvojicom kupljenih zastupnika ima u NSRS. Pitanje je, čini se, samo trenutka kada će Radojičić i ljudi iz SNSD-a koji misle slično kao on, skupiti dovoljno hrabrosti i otrgnuti se od Milorada Dodika koji polako ali sigurno, sve su prilike, gubi konce vlasti u stranci.
    Izvor: TV

    Japanci šalju struju iz svemira na Zemlju?

    Zamislite da čovek crpi struju iz svemira i šalje je na Zemlju. Zahvaljujući Japancima, možda nećemo još dugo to morati da zamišljamo.




















    Japanci su na udaljenosti od 55 metara uspeli da prenesu mikrotalasnim zračenjem čak dva kilovata električne energije. Na taj način su učinili važan korak ka razvoju bežičnog načina prenosa struje, ali i započeli novu fazu realizacije projekta izgradnje solarne elektrane u orbiti Zemlje. 

    Japanci o tome razmišljaju još od početka osamdesetih, a osnovna ideja je da proizvode struju u svemiru i neprekidno je šalju na Zemlju, bez ograničenja koja na našoj planeti nastaju usled smenjivanja dana i noći i manjka sunčeve svetlosti tokom oblačnih dana. 

    Prva faza projekta svemirske elektrane započela je 2009. Ona bi se trebala sastojati od ogromnih fotonaponskih panela, a njen kapacitet bio bi i do 10 puta veći od sličnih zemaljskih elektrana. 

    Struja proizvedena u svemiru pretvarala bi se u tzv.energetski protok koji bi se korišćenjem lasera ili mikrotalasa prenosio na Zemlju. Na površini naše planete sve bi to skupljala velika satelitska antena koja bi na kraju to pretvarala u električnu energiju. 

    Iako je na ovom polju sada učinjen značajan napredak, Japanci ipak napominju da tehnologija neće biti primenjiva pre 2040. godine.

    SKANDALOZAN PRESEDAN Milanović zabranio da ga fotografiraju s Kolindom?













    ZAGREB - U Hrvatskome saboru u četvrtak u podne održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), na kojoj su se prvi puta sastali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović, a na dnevnom redu sjednice je usvajanje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u 2015. te rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti 2015.-2024.

    Iako je uobičajeno da fotografi i snimatelji poprate početak sjednice koja se održava u Saboru uz jake sigurnosne mjere,
     tportal doznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednice da je na zahtjev Zorana Milanovića to zabranjeno te da je i službenom fotografu onemogućeno da ih zajedno fotografira.Iako je sjednica VNS-a prvi njihov službeni susret, javnost će ostati uskraćena za zajedničke fotografije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića.

    Nakon sastanka koji je trajao malo više od sat vremena, predsjednica je izjavila da je "razgovor s premijerom prošao u dobrom ozračju. Grabar Kitarović je naglasila i kako ne razumije zašto mediji nisu mogli snimiti početak razgovora, javlja N1 Televizija

    .Predsjednica je istaknula i da je Vlada dobila zaduženje da počne izrađivati Strategiju o nacionalnoj sigurnost.
    Osim Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović, sastanku su prisustvovali i Vesna Pusić, Ante Kotromanović, Drago Lovrić, Orsat Miljenić te Josip Buljević.
    Pet minuta prije početka sjednice premijer Milanović u Sabor je došao pješice s druge strane Markova trga, u pratnji svog glasnogovornika Nikole Jelića i prestojnika Ureda premijera Tomislava Sauche.
    Minutu nakon njega u Sabor se dovezla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koju je na ulazu srdačno pozdravio predsjednik Sabora Josip Leko.
    Kolinda Grabar Kitarović nije davala novinarima izjave kao niti Milanović.

    Mogherini će sutra predložiti stupanje na snagu SSP-a za BiH

    Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini predložit će sutra Vijeću za vanjske poslove stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za BiH, potvrdila je večeras za FTV Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnice Mogherini.

    Mogherini će sutra predložiti stupanje na snagu SSP-a za BiH

    Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
    Aktiviranje ovog sporazuma će deblokirati evropski put za BiH, ali kako je rekla Kocijančić, to će zavisiti od napretka u provođenju reformi u narednim mjesecima.

    To je prilikom februarske posjete BiH naglasila Mogherini rekavši da se moraju napraviti konkretne mjere u cilju približavanja BiH Evropskoj uniji te da se ne smije više dozvoliti da se prave iste političke greške kao u prošlosti.

    Ona je rekla da nakon usvajanja Izjave o evropskoj opredijeljenosti BiH treba snažno krenuti u reforme, dodajući da se radi o odluci koja je u interesu građana BiH.

    Kao prioritete je istaknula i reforme u zdravstvu, obrazovanju te reforme u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države te jačanje administrativnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim nivoima.

    Istaknula je da uspostavljanje efikasnog Mehanizma koordinacije ostaje ključno za uspješnu interakciju za buduće članstvo.

    "Provedba reformi je ključna u svemu tome, a ovi prioriteti nisu konačni, tu će biti i druge reforme koje se tiču građana BiH", rekla je Mogherini.

    Prilikom boravka u Sarajevu, 23. februara, Mogherini je naglasila da je EU snažno opredijeljena za BiH dodajući da njeno prisustvo potvrđuje to opredjeljenje budući da je u tri mjeseca dva puta posjetila BiH.

    Stupanje na snagu SSP predstavlja najhitniji korak na putu BiH ka članstvu u Evropsku uniju.

    nedjelja, 15. ožujka 2015.

    KAKO JE SPLIĆANIN KRAO PREKO FEJSA 'Posudi mi novac, imam sigurnu dojavu na kladionici...'













    Na taj način je prevario 80-ak osoba za najmanje 36.000 kuna, ali točan iznos će se tek utvrditi.


    Lažno se predstavljajući imenima osoba kojima je hakirao Facebook profile 20-godišnjak iz Splita je od njihovih prijatelja posuđivao novac uz obećanje kako će ga odmah sutradan vratiti jer ima sigurnu dojavu za dobitak na kladionici. Na taj način je prevario 80-ak osoba za najmanje 36.000 kuna, ali točan iznos će se tek utvrditi jer kriminalistička obrada je još uvijek u tijeku.

    Njegov opseg rada proširio se zahvaljujući internetu na četiri županije: Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Osječko-baranjsku i Karlovačku u kojima je obradio, prema za sada poznatim podacima, u manje od godinu dana 80 osoba.
    Kako doznajemo iz PU splitsko-dalmatinske, operativci Službe organiziranog kriminaliteta su više mjeseci istraživali način rada 20-godišnjaka. Nakon detaljnih izvida utvrdili su postojanje sumnje da je počinio više kaznenih djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.
    U kaznenoj prijavi stoji, kako je od početka ožujka 2014. godine do 22. veljače 2015. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi neovlašteno koristio, tj. hakirao profile građana na društvenoj mreži Facebook.
    Nakon toga je u ime tih hakiranih vlasnika Facebook računa tražio od osoba s njihove liste prijatelja da uplate različite novčane iznose na račune u internetskoj kladionici kojima se koristio.
    Kazao bi im kako nije blizu kladionice i tražio od njih da mu uplate na njegov račun nekoliko stotina kuna, uglavnom 200 ili 300, kako bi uplatio siguran par za dobitak prilikom klađenja. Obećavao je povrat novca sutradan, odmah nakon dobitka. Nakon što bi dobio novac više se ne bi javio.
    Također je lažnim predstavljanjem od osoba s lista prijatelja hakiranih računa tražio i dobio podatke o njihovim bankovnim karticama koje je nakon toga koristio za uplate na račun internetskih kladionica. Inspektori su otkrili i pokušaje transakcija koji nisu realizirani. Navedenim kaznenim djelima do sada je otkriveno kako je veći broj građana oštećen za ukupan iznos od 36.000 kuna.
    Protiv 20-godišnjaka je podnesena odgovarajuća kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Doveden je pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se i dalje nastavlja. Zbog istih nedjela je 20-godišnjak bio prijavljen i prije mjesec dana.

    Povoljan period za kupovinu nekretnina, najtraženiji manji stanovi s dobrim rasporedom

    Uzme li se u obzir ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini, potražnja za stanovima u Sarajevu je velika. Tome je pogodovao i pad cijena u proteklom periodu i činjenica da Sarajevo kao glavni grad privlači veliki broj kupaca iz dijaspore.

    Povoljan period za kupovinu nekretnina, najtraženiji manji stanovi s dobrim rasporedom

    Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
    Kako nam je kazao Emir Kulovac iz sarajevske agencije za nekretnine Prostor, veliki je broj investitora koji odlučuju da upravo sada, zbog povoljnih cijena, investiraju u kupovinu nekretnine.

    "Trenutno su na tržištu nekretnina najviše traženi stanovi sa kvalitetno iskorištenim prostorom, gdje kupac kupujući manju kvadraturu dobija željenu sobnost, kao i stanovi koji nude brz povrat uloženog novca kroz najam", objasnio je Kulovac.

    Kad je riječ o cijenama kvadratnog metra stambenog prostora, one variraju i do 15 posto usljed brojnih parametara (izgled, održavanje, spratnost, orijentacija, iskorištenost prostora, dispozicija,...), ali općenito gledano najniža prosječna cijena kvadrata trenutno je u naselju Hrasnica, 1.000 KM, te raste prema općinama Centar i Stari Grad. Zbog atraktivne lokacije nekretnine u ovim dijelovima grada uglavnom se prodaju kupcima sa većim budžetom i dostižu 2.500 KM/m2.

    "Veoma je važno spomenuti i specifične mikrolokacije unutar naselja, prema kojima kupci imaju poseban interes, a gdje cijena kvadratnog metra znatno odstupa od cijene koja je prosjek u tom naselju", dodao je naš sagovornik.

    Prema iskustvima ove agencije, svaka sarajevska nekretnina na tržištu, uz dobar marketing, veoma brzo može naći kupca, a glavni preduslov je da njena cijena bude prilagođena tržišnoj vrijednosti.

    "Ponuda nekretnina u Sarajevu, koja je ograničena uglavnom na starije zgrade koje nisu kvalitetno održavane, investitore stavlja u povoljan položaj, a dokaz ovome su brojni projekti novogradnje koji bivaju rasprodani još u ranoj fazi gradnje", objašnjava Kulovac.

    Najtraženija lokacija je već dugo vremena općina Novi Grad, jer ona strukturom stanova kao i sadržajima samih naselja nudi idealno rješenje za porodice koje prvi put rješavaju stambeno pitanje.

    Putin: Puč u Ukrajini naručen u SAD

    Moskva -- Oružani puč u Ukrajini bio je organizovan iz Vašingtona, a Amerikanci su pokušali da se sakriju iza Evropljana, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

















    "Trik je bio u tome što su većinom Evropljani otvoreno podržavali (ukrajinsku) opoziciju. Ali mi smo zasigurno znali da su istinski 'mozgovi' bili naši američki prijatelji", rekao je Putin u dokumentarcu pod naslovom "Krim - put u domovinu", koji je danas prikazan na kanalu "Rosija 1".


    Prema negovim rečima, Amerikanci su pomagali u obuci nacionalista, njihovih oružanih grupa, u zapadnoj Ukrajini, Poljskoj i donekle u Litvaniji, prenosi "Raša tudej".

    "Oni su olakšali oružani puč", istakao je ruski predsednik.

    Ovakav pristup, objasnio je Putin, bio je daleko od optimalnog načina na koji bi trebalo postupati sa nekom zemljom, a posebno, kako je rekao, sa postsovjetskom zemljom kao što je Ukrajina.

    Kako je objasnio, takve zemlje imaju kratku istoriju življenja pod novim političkim sistemom i i dalje su krhke.

    "Kršenje ustavnog poretka u takvoj zemlji neminovno nanosi veliku štetu njenoj državnosti", zaključio je Putin.

    Osim toga, Putin je izjavio i da je Rusija bila spremna da stavi svoje nuklaerno naoružanje u stanje pripravnosti tokom prošlogodišnjih napetosti oko pripajanja Krima i svrgavanja bivšeg ukrajinskog predsednika.

    "Bili smo spremni da to uradimo.. Krim je naša istorijska teritorija. Tamo žive Rusi. Oni su bili u opasnosti.Mi njih ne možemo da napustimo".

    On je u istom filmu rekao i da su organizatori puča u Kijevu 2014. godine planirali da ubiju tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, kao i da je izbijanje nacionalizma podstaklo Ruse da pomognu stanovnicima Krima.

    Putin je rekao i da su ruske snage pomogle svrgnutom predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da pobegne u Rusiju.

    On je objasnio da su ruske snage pokušavale da ostanu u kontaktu sa Janukovičem dok je bežao preko teritorije Ukrajine i da su na kraju "uspele da ga dovedu na ukrajinsku teritoriju".