nedjelja, 22. veljače 2015.

Gutić:Nije glad natjerala radnike na proteste nego politika


Gutić:Nije glad natjerala radnike na proteste nego politika
TUZLA - Pred novom Vladom Tuzlanskog kantona veliki su izazovi i problemi. Novi premijer Bego Gutić (SDA) je u razgovoru za TV1 predstavio svoje planove i stavove po pitanju gorućih problema radnika, ali je komentirao i optužbe opozicije da nije kompetentan za funkciju premijera.
Već u ponedjeljak Gutić je dogovrio sastanak sa predstavnicima sindikata radnika koji svakodnevno protestvuju na tuzlanskim ulicama. Očekuje korektan i konkretan razgovor bez podilaženja bilo kome.
“Obećati ne možemo ništa. Osnovni zahtjev većine randika je uvezivanje radnog staža. To je problem koji se mora sistemski rješvati na nivou države. To ova vlada i ovaj kanton ne može finansijski da iznese.To je problem koji će zajedno federalna Vlada sa kantonalnim vladama riješavati i mi ćemo svakako čim prije uputiti u parlamentarnu proceduru prema federalnom Paralemntu i federalnoj Vladi jednu inicijativu kako bi se uvezao radni staž radnicima kojima staž nije uvezan“, navodi Gutić.
Gutić smatra da iza protesta i pritisaka na svaku dosadašnju valdu, stoji politika.

“Svjedoci smo da su određeni sindikalni lideri i vođe bili na listama određenih političkih partija, pa su preko noći opet postali sindikalni borci za radnička prava. Ja ne mogu da vjerujem da su oni preko noći promjenili svoj način razmišljanja, kaže Gutić za TV1.
On poziva upravne, nadzorne odbore i direktore javnih preduzeća da svoj mandat stave na raspolaganje, što je izazvalo veliko negodovanje opozicionih stranka u Skupštini.
“Nikakvih zadnjih namjera nema u tom mom pozivu da svi direktori javnih preduzeća kojima gazduje Vlada, stave mandat na rasolaganje. Cilj nam je da napravimo anlaizu rada ustanova kojima rukovode“, kaže novi premijer TK.
Novi premijer prokomentarisao je i izjavu Dževada Hadžića, poslanika SDP-a u skupštini TK, da kao čovjek iz policije ne može u svom ekspozeu tražiti depolitizaciju policije kad je i sam kao policajac došao na mjesto premijera.
“Moram kazati jednu stvar, da sam ja diplomirani pravnik , zaposlen u organu uprave u mnistarstvu unutrašnjih poslova i da sam na pravu pored pravnih predmeta izučavao i puno ekonomskih predmeta od javnih finansija, zakona o stečaju, poduzetništu, berzisnkog poslova, stečajnog, pravnog.Prema tome sigurno sam kvalifikovaniji od gopodina Hadžića da budem na ovoj poziciji na kojoj jesam“, kaže Gutić.
Stabilizacija kantona u prve dvije godine, a potom privredni rast i pad nezaposlenosti, ciljevi su premijera. Od svih ministara u Vladi očekuje maksimalnu posvećenost svom resoru i problemima koji tište građane.


Nema komentara:

Objavi komentar