četvrtak, 26. veljače 2015.

SVI UČESNICI PREGOVORA SU SE "UKOPALI" U BORBI ZA FOTELJE

image
SARAJEVO - Najvažnije kod ukidanja "bijelog hljeba" jeste da se više ne može dobiti plata za nerad. Sigurni smo da ovim nisu riješeni svi problemi, ali učinjen je veliki korak. SBB BiH je srećan budući da smo ispunili obećanje dato narodu, istakao je, između ostalog, u razgovoru za Vijesti.ba Mirsad Đonlagić, poslanik SBB BiH u Predstavničkom domu državnog Parlamenta.

 Predstavnički doma Parlamenta BiH usvojio je danas Zakona o platama i naknadama u bh. institucijama u drugom čitanju, kojima se bh. zvaničnicima ukida pravo na naknadu plate nakon prestanka funkcije ili takozvani "bijeli hljeb". Kakvu će korist građani imati od toga? Kolike će uštede biti napravljene?
ĐONLAGIĆ: Prije svega, želim da kažem da je ovo velika pobjeda građana, jer su na protestima prije godinu dana vrlo visoko kao prioritet odredili ukidanje ove besmislene privilegije. SBB BiH je obećao da će učiniti sve da ukine "bijeli hljeb". U svom izbornom programu smo to imali i jako smo naglašavali tokom izborne kampanje. Sada smo kao prvi zakon u ovom sazivu Predstavničkog doma državnog parlamenta imali Zakon o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, po kojima se, između ostalog, reguliše i pravo na "bijeli hljeb". 
 Ovom prilikom zahvaljujem svima koji su Prijedlog zakona podržali u prvom i drugom čitanju i omogućili da Predstavnički dom usvoji izmjene ovog zakona, kojima se ukida "bijeli hljeb". Teško je tačno izračunati koliko će to koristiti u finansijskom smislu. No, prema našim procjenama napravile bi se uštede od oko 6,5 miliona KM svake četiri godine i određene uštede u svakoj pojedinačnoj godini. 
Najvažnije u ovome svemu jeste da se ne može dobiti plata za nerad. Svjesni smo da se radi o ustavnoj kategoriji kada su primanja tokom mandata, ali ovdje se radi o primanjima nakon isteka mandata. Sigurni smo da ovim nisu riješeni svi problemi, ali učinjen je veliki korak. SBB BiH je srećan budući da smo ispunili obećanje dato naroda.
 Upravo je ukidanje "bijelog hljeba" bio jedan ključnih zahtjeva građana organizovanih u plenume tokom prošlogodišnjih protesta. No, danas je Vaš kolega iz HDZ BiH ovu inicijativu nazvao "dobrim igrokazom za narod" i "populizmom". Kako ste mu odgovorili?
ĐONLAGIĆ: Na današnjoj sjednici sam mu odgovorio da se ne radi o bilo kojoj vrsti populizma, niti o igrokazu, nego o istinskoj namjeri i interpretiranju zahtjeva naroda da se ukine jedna, nazvao bih, besmislena privilegija. Došlo je do zloupotrene ove naknade, pa su pojedini primali platu 12 mjeseci za nerad. 
Svi zastupnici imaju pravo na svoje mišljenje, pa i da kažu da se radi o politikanstvu ili igrokazima. No, nama je bilo izuzetno važno da interpretiramo pravilne i ispravne zahtjeve naroda. Stoga, ponavljam da je ukidanje "bijelog hljeba" velika pobjeda naroda. 
Očekujete li podršku i u Domu naroda državnog Parlamenta?
ĐONLAGIĆ: Moram reći da sam oprimista i da vjerujem da će i delegati u Domu naroda imati identičan pristup prema ovom zakonu kao i poslanici u Predstavničkom domu. Naravno, ostaje da se vidi kako će biti u konačnici kada zakon bude razmatran na ovom domu. 
 Inicijativa SBB BiH zaživjela je na državnom nivou, no šta je sa entitetskim, odnosno federalnim Parlamentom?
ĐONLAGIĆ: Ovaj prijedlog zakona istovremeno smo predali u proceduru i u Parlament Federacije BiH. Očekivati je da će ovo pitanje vrlo brzo doći na dnevni red, kada se uspostave sve strukture, neophodne za funkcionisanje federalnog Parlamenta u punom kapacitetu.
 Iako su čelnici parlamentarnih stranaka na državnom nivou dogovorili formiranje Vijeća ministara BiH, došlo je do problema. HDZ BiH poručuje da neće doći do realizacije dogovora u Vijeću ministara BiH dok se ne imenuje federalna Vlada. Kako gledate na proces formiranja državne vlasti? Šta u konačnici očekujete?
ĐONLAGIĆ: Sigurno neću pretjerati ako kažem da su se u borbi za fotelje "ukopali" svi učesnici u pregovorima oko konstituisanja izvršne vlasti, te da ne mogu da riješe ovaj problem. To je veliki problem za BiH u cjelini. Kako će se on riješiti, iskreno da vam kažem, ne znam. 
SBB BiH je u svojim stavovima vrlo principijelan i ne želimo da niti jednom svojom izjavom ili postupkom ometamo pregovore. Stojimo sa strane i posmatramo kako se sve to skupa odvija. Moram priznati da nisam optimista, jer mi sve ukazuje da sadašnja parlamentarna većina neće biti u stanju da formira izvršnu vlast. 
Smatrate li da je ova parlamentarna većina upitna?
ĐONLAGIĆ: Svakim svojim daljnjim gestom ipostupkom oni ukazuju da to nije parlamentarna većina koja je formirana sa interesom da se konstituiše izvršna vlast, da se što prije krene u posao, te da se zahtjevi naroda pretoče u praktične programe vlada, kao i da se radi na rješavanju socio - ekonomskih problema kao jednog od prioritetnih zadataka u BiH u narednom periodu.
 Pomenuli ste rješavanje socio - ekonomskih problema, što je u fokusu nove evropske inicijative prema BiH. Hoće li novoizabrani predstavnici vlasti imati kapacitet da odgovorno pristupe šansi koju nam nudi EU?
ĐONLAGIĆ: Ne bih želio da budem onaj koji priziva zlo. Naravno, potpisivanje izjave o evropskoj opredijeljenosti ohrabrujuće je u postupku približavanja BiH EU. No, svi postupci političkih predstavnika u pregovorima o etabliranju vlasti u BiH pokazuju veliku razliku između onoga što je potpisano i konkretnog djelovanja. Vrlo je teško davati bilo kakve ocjene. Ostaje da se vidi šta će se desiti na kraju, no teško mi je reći da vjerujem da će to sve biti uspješno riješeno. 
Pogledajte primjer Grčke. Zemlja je u izuzetno velikim problemima, ali dva dana nakon izbora ima vladu, a mi četiri mjeseca nakon izbora nemamo vlade na dva ključna nivoa, a ni u velikom broju kantona. Kada to uzmemo u obzir, nemamo nikakvog razloga za optimizam.

Nema komentara:

Objavi komentar