srijeda, 25. veljače 2015.

Beograd podiže spomenik “srpskim žrtvama ratova iz 90-tih”



Skupština grada Beograda odlučila je u srijedu podići spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratnim sukobima tokom 90-ih godina prošlog stoljeća, a planirano je da to obilježje bude otkriveno na 20. godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”.
Inicijativu za podizanje spomenika srpskim žrtvama gradskom je parlamentu uputila Koalicija udruga izbjeglica u Srbiji, gradnju će finansirati Beograd iz gradskog budžeta, a predviđeno je da spomenik bude otkriven 4. avgusta ove godine, na 20. godišnjicu “Oluje”.
Vijećnik Demokratske stranke (DS) Balša Božović sugerisao je da bi u Beogradu, kao gradu kozmopolitskog duha, naziv spomenika trebalo promijeniti da bude spomen-obilježje svim žrtvama, te naglasio da duboko žali zbog svega što se dogodilo na prostorima bivše SFRJ i suosjeća s porodicama žrtava.
“Beograd je uvijek imao kozmopolitski duh, uvijek je bio evropska metropola i zaslužuje spomenik svim žrtvama ratova 90-ih, i ne shvaćamo zašto neko dijeli žrtve po nacionalnoj pripadnosti, vjeri i nekoj drugoj osnovi”, rekao je Božović apelirajući da vijećnici Skupštine grada promijena naziv spomenika jer “Beograd želi postati lider u ovom dijelu Evrope”.
“I po ovakvim stvarima se postaje lider. Beograd nikad u svojoj istoriji nije dijelio žrtve po bilo kojoj osnovi”, istaknuo je vijećnik opozicionog DS-a.
Zamjenik predsjednika nadležnog gradskog povjerenstva Dejan Čulić, vijećnik konzervativne Demokratske stranke Srbije (DSS), usprotivio se kritikama iz DS-a istaknuvši kako je “valjda elementarno pravo matične države da svom narodu, koji je stradao, podigne spomenik”.
Od 2014. godine na vlasti u Beogradu je koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića, u kojoj su socijalisti (SPS) Ivice Dačića, stranka penzionera (PUPS), te konzervativne Jedinstvena Srbija (JS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) s 88 od ukupno 110 mjesta u gradskom parlamentu, dok jedina opoziciona stranka – DS – ima 22 vijećnika.

Nema komentara:

Objavi komentar