srijeda, 25. veljače 2015.

Austrijski parlament glasa o nacrtu zakonu o islamu: Odlazak s posla na džumu i standardizovani prevod Kur'ana



Inače, nacrt zakona je pripremila koaliciona vlada, koju čine Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP). Vlada je 10. decembra prihvatila nacrt koji je nakon toga upućen u parlament


Zastupnici u parlamentu Austrije danas će glasati o nacrtu zakona o islamu kojim se reguliše status muslimana u toj evropskoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).
Inače, nacrt zakona je pripremila koaliciona vlada, koju čine Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP). Vlada je 10. decembra prihvatila nacrt koji je nakon toga upućen u parlament.
Islamska zajednica u Austriji od samog početka je izrazila protivljenje nacrtu zakona zbog čega su tražili njegove određene izmjene. Iz Islamske zajednice poručuju da nacrt zakona ne garantuje jednaka prava pripadnicima svih vjerskih skupina u Austriji. Posebno se protive tački koja se odnosi na zabranu finansiranja muslimanskih udruženja iz inozemstva.
Nacrt zakona predviđa zabranu financiranja muslimanskih udruženja u toj zemlji iz inozemstva i uvođenje standardizovanog njemačkog prevoda Kur'ana i drugih vjerskih tekstova. Nacrtom se reguliše i izvođenje nastave o islamu u toj evropskoj zemlji.
Prema pomenutom nacrtu zakona, zapošljavanje imama, odnosno islamskih vjerskih službenika, a koji dolaze iz inozemstva, je zabranjeno. Predviđeno je da imami budu edukovani na austrijskim univerzitetima. Trenutno u Austriji radi oko 300 imama.
Nacrt omogućuje vlastima da ponište određene vjerske aktivnosti zbog mogućih sigurnosnih razloga. Prema nacrtu zakona, džamije koje nemaju potrebnu dozvolu za rad bi bile zatvorene.
Nacrt zakona bi za oko 500.000 muslimana u Austriji ipak osigurao pravo na odsustvo sa radnog mjesta kako bi prisutvovali džumi i na korištenje neradnih dana prilikom određenih islamskih vjerskih praznika.
Pored toga, škole i druge javne institucije, uključujući bolnice, vojne ustanove i zatvore, će morati posluživati i halal hranu za pripadnike islamske vjeroispovijesti.
Ipak, Islamska zajednica u Austriji želi da ima određeni stepen slobode prilikom odabira predavača koji bi edukovali imame kao i da samostalno sastavljaju nastavni program.
Kritičari nacrta zakona tvrde da vlada ovim želi da uspostavi snažniju kontrolu nad džamijama.
Islam je zvanična religija u Austriji od 1912. godine. Austrijski Zakon o islamu donesen je iste te godine, nakon što je tadašnja Austro-Ugarska monarhija anektirala Bosnu i Hercegovinu.

Nema komentara:

Objavi komentar