srijeda, 25. veljače 2015.

Čović, Izetbegović i Komšić večeras nastavljaju pregovore o Vladi FBiH

image
SARAJEVO - Lideri političkih stranaka SDA, HDZ-a BiH i DF-a večeras u 18 sati nastavljaju pregovore o formiranju novog saziva Vlade Federacije BiH. Sastanku će prisustvovati stranačka izaslanstva na čelu s liderima SDA Bakirom Izetbegovićem, HDZ-a BiH Draganom Čovićem i DF-a Željkom Komšićem.
– Očekujemo da se razgovori o konstituiranju vlasti i dogovoru vezano za organizaciju vlasti BiH sada fokusiraju na Federaciju BiH, odnosno da kroz današnji, možda još jedan sastanak, okonča pregovaračka faza i postigne sporazum, izjavio je za Fenu glavni tajnik SDA Amir Zukić. Na osnovu programskih ciljeva stranke, ističe Zukić, SDA očekuje da dobije ministarstva koja će im biti instrument provedbe programskih aktivnosti.

Naime, lideri vodećih političkih stranaka u Federaciji BiH u nedjelju nisu postigli dogovor o pozicijama na federalnoj razini vlasti. Sastanak je tada napustio lider DF-a Željko Komšić, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako HDZ i stranke okupljene oko HDZ-a neće odustati od svojih zahtjeva. Čović je potvrdio da stranke Koalicije okupljene oko HDZ-a žele šest ministarskih pozicija.

Glavni tajnik DF-a Sifet Podžić rekao je nakon sastanka da će ova stranka biti maksimalno kooperativna u pogledu formiranja nove Federalne vlade i da se razgovori o tome odvijaju u pozitivnoj atmosferi.

Nema komentara:

Objavi komentar