subota, 28. veljače 2015.

Nijedan zajednički praznik koji slave tri naroda u BiH nije moguć

image

BEOGRAD - Komentarišući sutrašnji praznik, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da "ne postoji dan nezavisnosti BiH" te da jedan dio ljudi u Federaciji, koji to slavi, pokušava da to nametne kao ...
... praznik Bosne i Hercegovine, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Navodeći da RS nema ništa protiv da se i taj praznik slavi, Dodik je rekao da Republika Srpska ima svoje praznike, koji su bili povod da danas u Beogradu organizuju svečani prijem te da će nastaviti da slave svoje praznike.

"U BiH ne postoji nijedan zajednički praznik osim Nove godine, Prvog maja, ali to su međunarodni praznici. Nijedan zajednički praznik koji slave tri naroda u Bosni i Hercegovini nije ni moguć jer su uvijek bili na različitim stranama historije i na različite načine obilježavali, neko kao pobjedu, neko kao poraz", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je 1. mart samo "jedan tužan i tragičan događaj jer nije uvažavao realnosti" i dodao:

"U svakom slučaju, prvi mart je, što se nas Srba tiče, sinonim za nasilje koje je urađeno nad nama jer je tada održavan referendum koji nije odražavao političku i demokratsku volju srpskog naroda, čime se htjela nametnuti politička volja Bošnjaka i Hrvata Srbima u BiH i to za nas nikako ne može da bude praznik."

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da samo to što jedan dio Bosne i Hercegovine slavi 1. mart kao Dan nezavisnosti govori o kompaktnosti te države i dodala:

"To već dovoljno govori o BiH, u kojoj pojedini dijelovi proslavljaju određene datume, to govori da tu nema nikakve kohezije, niti kakve kompaktnosti, kada čak ne postoje ni zajednički praznici."

Nema komentara:

Objavi komentar