srijeda, 25. veljače 2015.

Saudijski umjetnik tuži švicarski “Swatch” zbog plagijata slike inspirisane hadždžom



Poznati saudijski umjetnik Ahmed Mater, nedavno je podigao tužbu protiv švicarskog proizvođača satova Omega SA zbog kako kaže, kršenja autorskih prava.

U tužbi se navodi da je ta kompanija “plagirala i eksploatisala” njegova umjetnička djela, odnosno fotografiju koja je napravljena tokom obavljanja hadždža, piše francuski list Quotidien de l’art.
Ahmed Mater, umjetnik i suosnivač umjetničke inicijative “Edge of Arabia”, tvrdi da je poznati proizvođač satova iskoristio njegov rad iz 2012. godine pod nazivom “Magnetizam I” u jednoj od svojih najnovijih reklamnih kampanja.
Materovo umjetničko djelo “Magnetizam I” je zasnovano na konceptu hadždža –hodočašća koje obavljaju muslimani. Pomenuti umjetnik je inače dobro poznat po svojim poetskim opisima hadždža, koja su predstavljena čak i u Britanskom muzeju.
Međutim, Brastien Buss, šef komunikacija Swatch Group LTD, matične kompanije Omega SA-a, u izjavi za arapsku televiziju Al-Arabiya rekao je da u ovoj kompaniji nisu zabrinuti zbog podizanja optužbe jer sporna slika naglašava prednosti anti-magnetizma jednog Omega sata. Prenosi “Sigma“.

Nema komentara:

Objavi komentar