ponedjeljak, 23. veljače 2015.

NE MOZETE SE SAKRITI: CAK I DA ISKLJUCITE GPS, HAKERI MOGU DA VAS PRATE!.





Ukoliko ste mislili da ïce jednostavno iskljucivanje GPS ili Wi-Fikonekcije u podesavanjima onemoguïciti da vas neko prati, prevarili ste se. Naime, podaci o stanju baterije dostupni su svakoj instaliranoj aplikaciji na vasem smartfonu, a upravo putem njihÿvas spijunske agencije ili hakeri mogu pratiti.
Lociranje putem baterije moze otkriti vasu lokaciju cak sa 90 odsto tacnosti.
Do ovih informacija dosli su naucnici sa Stanford univerziteta. Oni isticu da je praïcenje moguïce zato sto mobilni telefon trosi vise energije kada se povezuje sa antenom operatora koja ja udaljenija, a manje kada je ona bliza. Takode, do veïce potrosnje dolazi i ukoliko se izmedu antene i mobilnog telefona nalaze prepreke (zgrade, kuïce…) ili objekat koji ometa signal.
Iznenadno poveïcanje potrosnje baterije, narocito tokom poziva, moze otkriti puno toga o okolini u kojoj se nalazite.
– Ukoliko pratimo potrosnju baterije, vrlo lako mozemo napravitialgoritam koji sa vrlo velikom sigurnosïcu otkriva lokaciju i kretanje telefona – dodali su naucnici sa Stanford univerziteta.
Dobra vest je da hakeri ne mogu tako precizno pratiti vase kretanje, ukoliko ne znaju vasu rutinu. Drugim recima, ako neko svaki dan prati kuda se kreïcete, znaïce po potrosnji vase baterije gde se u svakom trenutku nalazite. Ukoliko vas neko ne prati, i onda vam moze odrediti lokaciju, ali tacnost pada sa 90 na 60 odsto.
(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar