ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Evo šta je Tesla rekao o ženama i feminizmu

Budući da smo već objavljivali mnoge tekstove o Teslinim dostignućima, njegovom vezom s vegetarijanstvom i jogom, danas smo se odlučili prenijeti jedan pomalo kontroverzni tekst o – njegovom stavu prema ženama i feminizmu.


Napominjemo da dolje navedene izjave nisu i naše stajalište, post je objavljen na portalu “Politika” i na vama je da prosudite koliko su Teslini stavovi konzervativni ili istiniti.
“O Nikoli Tesli i njegovom odnosu prema ženama, većina ljudi zna za onu standardnu priču: Tesla se potpuno posvetio znanosti i odbio bilo kakav kontakt sa ženama da bi fokusirao svu svoju energiju na znanstveno razmišljanje. Izgleda kao da je bio potpuno izoliran od bilo kakvog razmišljanja o muško-ženskim odnosima i da je to za njega bila prašuma u koju njegov um nikada nije kročio.
Nedavno sam otkrio jedan intervju koji je Tesla dao za teksaški list „Galveston Daily News”, 1924. godine, pod nazivom „Gospodin Tesla objašnjava zašto se nikada neće oženiti”. Zanimljiv pogled na žene i feminizam koji je tada bio u usponu. Prenijet ću ovdje najinteresantnije dijelove ovog teksta, a siguran sam da će ovo izazvati burne komentare.
„Oduvijek sam smatrao da žena posjeduje te nježne i suptilne kvalitete uma i duše, koje su je u tim aspektima činile daleko superiornijom od muškaraca”, počinje priču Tesla. „Stavljao sam ženu na pijedestal, i u tim nekim osobinama cijenio sam je daleko više od muškaraca. Divio sam se u podnožju kreature koju sam uzdigao na te visine, i kao svaki pravi obožavalac, osjećao sam se nedovoljno vrijednim za objekt svog obožavanja.”
„Ali ovo je sve bilo nekad”, smatra Tesla, „sada, ova žena nježnog glasa koju sam obožavao je nestala. Na njeno mjesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspjeh u životu da bude što više kao muškarac – u oblačenju, u ponašanju, u sportu i dostignućima bilo koje vrste”.
„Žene postaju jače od muškaraca, i fizički i mentalno. Svijet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju, najveća tragedija od svih jeste trenutna ekonomska situacija u kojoj su žene protiv muškaraca. Ova rastuća tendencija žena da zasjene muškost znak je civilizacije u propadanju” – tvrdio je Tesla 1924. godine.
„Ženska odlučnost da se natječe s muškarcima u biznis svijetu ruši neke od najboljih tradicija – stvari koje su se pokazale kao pokretački faktori u ovom sporom, ali osjetnom napretku svijeta.”
„Praktično, sva velika dostignuća čovjeka do sada su bila inspirirana ljubavlju i posvećenošću prema ženama. Muškarac je težio velikim stvarima samo zato što je neka žena vjerovala u njega, zato što je želio zadobiti njeno divljenje i poštovanje. Iz ovih razloga, on se borio za nju i riskirao svoj život, iznova i iznova.”
Zatim, Tesla proriče vrlo mračnu budućnost svijeta zbog novonastale ženske pozicije.
Izgleda da je muškarac u ljudskom društvu postao beskoristan. Evo, stvarno ne znam. Naša civilizacija će potonuti u jedno stanje koje se viđa kod pčela, mrava i drugih insekata – stanje u kojem se muškarac surovo ubija. U ovom matrijarhalnom svijetu bit će uspostavljena vladavina žena. Kako žene preuzimaju dominaciju, muškarci su u njenoj milosti. Muškarac se smatra bitnim samo u funkciji produžavanja vrste.”
„Ženska nezavisnost i umijeće da dobije ono što želi u biznis svijetu narušavaju muški nezavisni duh. Stara vatra koju je on nekada osjećao kad napravi nešto što će izazvati žensku odanost, danas se pretvara u pepeo.”

Nema komentara:

Objavi komentar