srijeda, 25. veljače 2015.

Čavara: Može me netko voljeti ili ne, ali Marinko Čavara je predsjednik FBiH!



redsjednik Federacije BiH Marinko Čavara obratio se danas javnosti povodom naloga koji je u petak uputio Vladi FBiH, a kojim se aktualnoj Vladi zabranjuje donošenje odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti u skladu sa izbornom voljom građana.
Razlog obraćanja je, kako je istaknuo, taj da se otklone sve nejasnoće zbog onih koji pokušavaju obmanuti javnost.
Na samom početku pročitana je rečenica iz Ustava FBiH u kojoj se navodi da “predsjednik Federacije predstavlja i zastupa FBiH i šef je federalne izvršne vlasti”.
“Ovo je Ustav FBiH. Ima li iko dilemu šta znači šef izvršne vlasti? Ima li iko dilemu šta znači kad je netko nekomu šef? Nalog sam izdao pozivajući se i na uputstvo koje je izdalo Središnje izborno povjerenstvo BiH o nespojivosti dužnosti u poslijeizbornom razdoblju, kada određene osobe koje su izabrane u zakonodavna tijela vlasti obnašaju i izvršne pozicije u vlasti. Sada imamo situaciju da u Vladi FBiH imamo šest tzv. ministara koji su izabrani i prihvatili mandate u zakonodavnim tijelima. To su nespojive dužnosti po Izbornom zakonu. SIP je rekao uputstvom da mogu obavljati samo neophodne poslove do izbora novih tijela vlasti”, rekao je Čavara.
Dodao je kako se pokazalo da od proglašavanja izbora 2014. do danas aktualna Vlada FBiH krši Izborni zakon i uputstvo SIP-a, te da ne poštuje volju građana koji su im na izborima rekli “ne”.
“Znamo koliko je kadrovskih rješenja doneseno za koja nije bilo potrebe i da ne govorimo koliko je novih zapošljavanja u institucije države učinjeno, a i danas teku natječaji za nova zapošljavanja. Nova politika stranaka koje su dogovorile suradnju u FBiH je prvenstveno smanjenje administrativnog aparata i napraviti učinkovitu FBiH. Međutim, oni koji su tu i glume Vladu FBiH nastoje napraviti potpuni kaos”, rekao je Čavara.
Istaknuo je da će u skladu s Ustavom FBiH izvršavati svoje obaveze odgovorno i u interesu građana. Kazao je da će sve neustavne odluke Vlade FBiH biti poništene, a da će druge koje su ustavne, ali nisu u interesu FBiH, biti razmotrene i tražit će se ustavno rješenje.
“Mene ne iznenađuje da postojeća vlast koja glumi Vladu FBiH već četiri godine ne poštuje ustav ni nadležnosti definirane ustavom predsjednika FBiH, samo me iznenadila razina na kojem komuniciraju oni koji su u izvršnoj vlasti s institucijom Predsjednika FBiH. Može mene netko osobno voljeti ili ne voljeti, od dana izbora Marinko Čavara je predsjednik FBiH i to predstavlja nešto što bi svi trebali poštivati javno ako želimo pravnu državu, ukoliko želimo stabilnost”, kazao je.
Rješenje za trenutnu situaciju je, kako je naglasio, što skorije formiranje nove Vlade FBiH, a što bi prema njegovim navodima moglo biti ubrzo s obzirom na to da su stranke približile svoje stavove i, kako je rekao, dogovorile se u vezi sa raspodjelom odgovornosti. Sljedeći sastanak u vezi sa formiranjem Vlade FBiH je u srijedu u 18.00 sati.

Nema komentara:

Objavi komentar