subota, 28. veljače 2015.

PUTIN BESAN ZBOG SRPSKE VLADE: Otkrivamo vam šta je to toliko razljutilo Vladimira Putina (INFO)

predsednik

Posle vesti da je Ruska državna televizija proteklih dana žestoko napadala Aleksandra Vučića i Vladu Srbije, jer je srpska vlada odlučila da sarađuje sa firmom bivšeg premijera Velike Britanije Tonija Blera, oglasio se i državni sekretar SAD Džon Keri koji je izjavio da se Srbija nalazi na “liniji vatre” između Rusije i Amerike! Otkrivamo vam šta je to toliko razljutilo Vladimira Putina!
Predsednik Rusije Vladimir Vladimirović Putin “zamerio” je Srbiji sledeće:
* Posle propasti Južnog toka premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa Bajdenom o snabdevanju američkim gasom
* Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je u ime Srbije potpisao sa NATO Akcioni plan o partnerstvu
* Rusi su želeli da tender za Železaru bude napravljen tako da njihove firme imaju najviše šansi
* Vlada Srbije angažovala konsultantsku firmu Toni Blera
* Beograd nastavio primenu Briselskog sporazuma sa Prištinom
– Ovu zemlju vodi Vučić, vodi je iz Beograda, ne vodi je iz Brisela, ne vodi je iz Vašingtona, i ne vodi je iz Moskve. I to svima mora da bude jasno – rekao je Vulin za Televiziju Pink povodom kritika na televiziji “Russia Today” zbog saradnje Vlade Srbije s konsultantskom firmom bivšeg premijera Velike Britnije Tonija Blera.
Navodeći da ta televizija nije zvanična ruska državna televizija, Vulin kaže da će Srbija poštovati sopstvene interese, da je to nekad po volji jednima, nekad drugima, ali ono što je ”jedino bitno je da je Vučić po volji Srbije”.

Drama u Srbiji: Popeo se na zgradu i prijetio da će se ubiti, masa mu skandirala da skoči



Tridesetjednogodišnji S.Đ. u subotu oko 14.30 sati popeo se na krov zgrade u ulici Dositeja Obradovića u Svilajncu u središnjoj Srbiji i prijetio da će se ubiti. Drama je trajala četiri sata, koliko je policiji trebalo da ga nagovori da odustane od samoubojstva

Pregovarači iz policije više od četiri sata su pokušavali mladića odgovoriti od ubojstva, ali on dugo uopće nije želio surađivati već je pričao nepovezano i stalno mijenjao uvjete, piše “Blic“.
Navodno se želio fizički obračunati s lokalnim narko-dilerima.
Istovremeno, dok je policija pokušavala S.Đ. pridobiti da siđe s krova, masa okupljenih Svilajnčana mu je skandira da skoči sa zgrade.
Prema pričanju okupljenih građana, riječ je o mladiću iz obližnjeg sela Bobovo, koji se doselio u taj grad.
Liječnici su potvrdili da nesretni čovjek boluje od šizofrenije, te da se na očajnički potez odlučio dok je bio pod utjecajem lijekova za smirenje.

Nijedan zajednički praznik koji slave tri naroda u BiH nije moguć

image

BEOGRAD - Komentarišući sutrašnji praznik, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da "ne postoji dan nezavisnosti BiH" te da jedan dio ljudi u Federaciji, koji to slavi, pokušava da to nametne kao ...
... praznik Bosne i Hercegovine, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Navodeći da RS nema ništa protiv da se i taj praznik slavi, Dodik je rekao da Republika Srpska ima svoje praznike, koji su bili povod da danas u Beogradu organizuju svečani prijem te da će nastaviti da slave svoje praznike.

"U BiH ne postoji nijedan zajednički praznik osim Nove godine, Prvog maja, ali to su međunarodni praznici. Nijedan zajednički praznik koji slave tri naroda u Bosni i Hercegovini nije ni moguć jer su uvijek bili na različitim stranama historije i na različite načine obilježavali, neko kao pobjedu, neko kao poraz", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je 1. mart samo "jedan tužan i tragičan događaj jer nije uvažavao realnosti" i dodao:

"U svakom slučaju, prvi mart je, što se nas Srba tiče, sinonim za nasilje koje je urađeno nad nama jer je tada održavan referendum koji nije odražavao političku i demokratsku volju srpskog naroda, čime se htjela nametnuti politička volja Bošnjaka i Hrvata Srbima u BiH i to za nas nikako ne može da bude praznik."

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da samo to što jedan dio Bosne i Hercegovine slavi 1. mart kao Dan nezavisnosti govori o kompaktnosti te države i dodala:

"To već dovoljno govori o BiH, u kojoj pojedini dijelovi proslavljaju određene datume, to govori da tu nema nikakve kohezije, niti kakve kompaktnosti, kada čak ne postoje ni zajednički praznici."

Želite raditi u Googleu? Može, ali ako naučite ovih 12 vještina



Ako ste na faksu i san vam je raditi za Google, provjerite poduzimate li prave korake u tom smjeru skupom vještina koje vam možda fakultet i neće usaditi.

Evo što Google traži kod svojih budućih zaposlenika:
1. Temeljito poznavanje osnova informatičke tehnologije
Ako niste sigurni da ste sa svim pojmovima i konceptima ‘doma’, provjerite svoje znanje tečajevima CS101 na Courseri ili Udacityju.
2. Znanje barem jednog objektno-orijentiranog programskog jezika
Na cijeni su C++, Java i Phyton, osim na Courseri i Udacityju, Google nudi i svoju školicu Phytona.
3. Dodatni programski jezici su bonus
Kao i kod stranih jezika, što više programskih jezika ‘pričate’, bolje su vam šanse za posao i napredak. Ruby, Javascrip, CSS/HTML, C, Perl, Lisp i/li Scheme trebaju biti nešto s čim ste na ‘ti’. Ako niste, tu su da vas upoznaju tutoriali na W3schools  i CodeAcademy.
4. Testiranje koda
Google želi da podjednako znate nešto kreirati i ‘slomiti’ pa ponovo izgraditi, samo snažnije. Koliko ste dobri provjerite na Udacityjevom tečaju How to Make Software Fail  i Software Debugging.
5. Matematička podloga
Apstraktno i logičko razmišljanje je nužno kako biste znali kako funkcioniraju računala. Ako vas to žulja, vježbajte vijuge uz MIT-jev tečaj Mathematics for Computer Science.
6. Razumijevanje algoritama i strukture podataka
Ako vam pojmovi ‘stack’, ‘mergesort’ i ‘hash tables’ predstavljaju nepoznaninicu, konzultirajte se za početak s MIT-jevim Introduction to Algorithms
7. Poznavanje operativnih sustava
Napokon, to će vam biti svakodnevno okruženje. Preporučen je Berkeleyjev kolegij CS 162.
8. Poznavanje UX dizajna
Dobar dizajn inkorporira korisnika, njegove potrebe, navike i želje, stoga Google preporuča upoznavanje s Udacityjevim tečajem UX Design for Mobile Developers.
9. Interes za umjetnu inteligenciju
Google ima labose za robotiku, a Stanford  ima virtualnu učionicu.
10. Poznavanje kriptografije
Kad ste na Courseri, hvatajte tečaj Cryptography ili  Udacityjev Applied Cryptography.
11. Paralelno programiranje
Naučite ga na Courserinom tečaju Heterogenuos Parallel Programming.
12. Poznavanje ‘kompajlera’
Odnosno programskih prevoditelja. Kako ih programirati naučite na Courserinom tečaju Compilers, pišu “24sata“.

petak, 27. veljače 2015.

/zrno-za-secerase-koje-moze-cak-zamijeniti-inzulin/

ZRNO ZA ŠEĆERAŠE KOJE MOŽE ČAK ZAMIJENITI INZULIN!

Ovo zrno  ima jako raširenu upotrebu u liječenju mnogih bolesti pa i dijabetesa.
Donosimo vam savjet kako se uz pomoć ove ljekovite biljke boriti protiv te opake bolesti.
Ako su vrijednosti šećera (glukoze) u krvi duže vrijeme iznad normalnih vrijednosti (iznad 6,9 mmol/L) govorimo o dijabetesu.
Posljedice dijabetesa su zapravo ono o čemu se trebamo zamisliti a neke od njih su oštećenja krvnih žila, bubrega, oštećenje vida , otvorene rane na nogama (teško zarastanje), živčana oboljenja, impotencija, visoki krvni tlak i slično.
Kod dijabetesa tip 1 (juvenilni) liječenje se provodi inzulinom. Ovdje crni kim može pomoći jer je to bolest takozvanog autoimunog karaktera.
Kim-biljka
Crni kim pomaže i kod dijabetesa tip 2, gdje se radi o nedostatnom inzulinu ili o smanjenoj sposobnosti stanica da reagiraju na inzulin (rezistencija na inzulin).
Crni kim kod dijabetesa harmonizira imunološki sustav (američka istraživanja).
Kod terapije crnim kimom protiv dijabetesa treba kontrolirati šećer u krvi jer razina šećera ponekad opada munjevitom brzinom. (izaziva hipoglikemiju – manjak šećera u krvi). U ulju crnog kima postoje tvari koje imaju vrlo slično djelovanje kao i inzulin.
Napomena: Za tretman liječenja dijabetesa uz pomoć crnog kima posavjetujte se sa vašim fitoterapeutom.
Svaki fitoterapeut zna za moćno dejstvo ove biljke i može vam,ovisno o vašem slučaju i variranju bolesti odrediti količinu i način upotrebe.

"Idemo u EU, RUS nije opredeljenje" IZVOR: BETA


Vašington -- Srbija teži Evropskoj uniji i tradicionalni prijateljski odnosi s Rusijom "apsolutno nemaju veze sa strateškim opredeljenjem Srbije", rekao je Ivica Dačić.
Foto: Beta



Ministra spoljnih poslova Srbije je to saopštio državnom sekretaru SAD Džonu Keriju.


"Ukazao sam mu na činjenicu da idemo u EU, ali i da naši tradicionalni prijateljski odnosi s Rusijom apsolutno nemaju veze sa strateškim opredeljenjem naše zemlje, a to je da želimo da budemo članica EU, kao i da to opredeljenje ničim nije dovedeno u pitanje niti, pak, postoje bilo kakvi pritisci Rusije sa te strane", rekao je Dačić, a prenosi u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Keri je rekao da mu je poznato da je pozicija Srbije veoma različita od pozicije nekih drugih zemalja i da će SAD nastaviti saradnju sa Srbijom. On je dao podršku politici Vlade Srbije, reformama i samim tim ukazao da SAD žele dobre odnose sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Dačić izneo čvrstu garanciju da će Srbija biti objektivan i pošten posrednik u deeskalaciji raznih kriza koje postoje na području OEBS-a.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je, u razgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, dobio uveravanja da SAD pružaju punu podršku srpskom predsedavanju OEBS-u.

"Naravno da svi ističu velike probleme s kojima se OEBS suočava trenutno, naročito kada je reč o krizi u Ukrajini. Shodno tome, očekivanja od Srbije su veoma velika, ali i to je prilika za Srbiju da istakne i podcrta svoju poziciju u smislu promenjenog medjunarodnog položaja Srbije, kao i da se pokaže kao ozbiljan partner na političkoj sceni", rekao je Dačić nakon susreta.

"Ukazao sam i upoznao Kerija sa svim aktivnostima Vlade Srbije, o evropskim integracijama, o ekonomskim reformama, kao i da je Srbija veoma značajan faktor mira i stabilnosti u regionu i da želimo partnerske odnose sa SAD", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da Džon Keri posetiti Srbiju tokom zasedanja Saveta ministara OEBS-a u decembru u Beogradu, dodaje se u saopštenju MSP-a Srbije.

Šef srpske diplomatije, tokom posete SAD, tokom koje je, u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a, učestvovao i sastanku Saveta bezbednosti UN u Njujorku, sastao se i s ministrima inostranih poslova Kine, Rusije i Ukrajine s kojima je razgovarao i o bilateralnim odnosima.







U Kanadi se traži 140 vozača kamiona; 'Nikad nisam požalio što sam otišao'


Ilustracija (Foto: www.freeimages.com)


Portal MojPosao navodi i iskustvo Berislava B. iz Zaprešića, koji je prošle godine otišao raditi u Kanadu.



Kanadska agencija Pro Hire Solutions putem portala MojPosao traži 140 vozača kamiona iz Hrvatske. Agencija je prošle godine tražila stotinu vozača; plaće su iznosile između 35 i 49 tisuća eura, a tolike su i ove godine.

Kako piše ovaj specijalizirani portal, kandidatima koji zadovolje uvjete natječaja kanadski poslodavac plaća avionsku kartu, a omogućena je i pomoć kod pronalaženja smještaja u Kanadi. Prijave je potrebno poslati na engleskom jeziku, nakon čega će s odabranim kandidatima biti napravljen telefonski intervju na engleskom, a zatim i intervju koji će se održati u Zagrebu. Natječaj traje do 23. ožujka. 


Iskustvo Hrvata koji radi u Kanadi

Portal MojPosao navodi i iskustvo Berislava B. iz Zaprešića, koji je prošle godine otišao raditi u Kanadu. Selekcijski postupak bio je brz i jednostavan.

‘Osjećaj olakšanja i nekakve sigurnosti, napokon. Sav taj put, umor, čekanje na aerodromu u koloni ljudi koji isto čekaju taj papir kao da se i nije dogodio’, prisjeća se Berislav. Po dolasku u Penicton gdje je sjedište agencije Pro Hire Solutions otvoren mu je bankovni račun te izdan SIN broj (uz radnu dozvolu legitimna potvrda za rad i boravak u Kanadi). Bilo je to za njega još jedno novo i veliko olakšanje, budući da je bio svjestan kolika je sreća otići raditi u stranu zemlju u dobroj organizaciji i za dvogodišnji ugovor.

Uslijedile su formalnosti oko smještaja u konačnom odredištu, Edmontonu. ‘Dolazak u MTI Castelgar, na doškolovanje za vozače teretnih vozila, ali na sjevernoamerički režim je još jedno sasvim novo i pozitivno iskustvo. Tri tjedna tamo, predavanja i vožnje s njihovim instruktorima iskustvo je koje neću nikada zaboraviti’, kaže Berislav. ‘Dolazak u Edmonton, raspored po stanovima i kućama koje smo još u Pentictonu dogovarali, šoping za prvu silu i to je to. Slijedi dolazak u firmu koja nam je i sve ovo omogućila, Canada Cartage, jedna od najstarijih i najvećih kanadskih prijevozničkih kompanija. Podružnica Edmonton ima preko 300 kamiona i prikolica, s nama koji smo došli i oko 350 vozača, ali treba još više.’

Kao veliku prednost Berislav ističe sindikat vozača koji 'daje prednost starijim vozačima, ali pruža šanse mladima' te zaštitu koju pruža Unija vozača i dispečere 'koji te ne tlače'. ‘Voziš koliko možeš, nema pritiska’, kaže Berislav.

‘Odmah na početku tjedna imali smo road test sa firminim licenciranim safety vozačima, oni su isto vršili neku vrst procjena naših sposobnosti pa samim time i sugerirali menadžerima na kakve prve vožnje da nas raspodijele, možemo li ići odmah na put sami ili u pratnji iskusnijih vozača itd’, prepričava svoje iskustvo Berislav te ističe da je prvi radni tjedan protekao u upoznavanju tvrtke, menadžera te dodatnom osposobljavanju za prijevoz različitih vrsta tereta.

S ponosom ističe da je već treći radni dan samostalno zadužio svoj kamion za stalnu vožnju za Langley, blizu Vancouvera, dvaput tjedno i tjednu turu za Fort McMurray ili Grande prairie. ‘To je otprilike 5500 km tjedno plus još neka manja tura koja se znala zalomiti. I tako punih pet mjeseci dokad sezona hamburger peciva nije malo posustala - vozio sam peciva za Canada Bread’, pojašnjava.

‘Nikad nisam požalio što sam otišao’

Nova sezona počinje na proljeće, a posljednja dva mjeseca Berislav uglavnom prevozi namirnice na sjeverni dio Rocky Mountainsa, Fort Nelson i druge gradove koji su na putu.

‘Uglavnom, vozi se puno, plaćen si koliko voziš, po milji, a dečki koji su ostali vozit short haul plaćeni su po satu’, objašnjava. Osam mjeseci koliko je do sada proveo u Kanadi proteklo mu je, kaže, kao dvije godine u Hrvatskoj: puno putovanja, kilometara, doživljaja. Zadovoljan je i kaže da nijednom nije požalio svoju odluku.

‘Ovo je odlična ulaznica u novi svijet, odlično mjesto za neki novi početak i odličan temelj za naše obitelji i djecu. Još pogotovo ako volite ovaj posao, onda je sve potpuno’, zaključuje Berislav. 

27.02.2015.


BiH najgora u regiji: Sve manje novih preduzeća, sve više blokiranih računa


Ilustrativna fotografija
Prema poslijednjem istraživanju poslovnih djelatnosti na Južnim tržištima kompanije Bisnode, Bosna i Hercegovina ima najgore ekonomske pokazatelje u odnosu na zemalje u regiji, poput Hrvatske, Slovenije i Srbije. Naime, u BiH se otvara najmanje novih preduzeća, a takođe ima i najveći rast blokiranih računa firmi. Ekonomisti, ali i poslodavci, ističu kako su ovi pokazatelji realni, s obzirom da je poslovna klima u BiH neizdrživa, zbog pravne i političke nesigurnosti, ali i prevelikih nameta, koji uglavnom odlaze na preveliku potrošnju javnog sektora.
U decembru prošle godine u BiH osnovano je tek 622 nova privredna subjekta, što je najmanje u odnosu na regiju, jer poređenja radi,u istom periodu u Srbiji je osnovano više od dve hiljade novih firmi, pokazuju podaci istraživanja koje je sprovela kompanija Bisnode, koja se bavi upravljanjem poslovnim informacijama. 
Prema mišljenju Alije Remze Bakšića, direktora Asocijacije poslodavaca BiH, pokretanje novog biznisa u BiH nema smisla s obzirom na opterećenja koja plaća realni sektor za finansiranje prevelike potrošnje javnog sektora.
"Sedamdeset tri odsto, prema našim analizama i procjenama su ukupna opterećenja na platu u BiH. To znači da na 100 KM, 73 marke ide državi po osnovu doprinosa, raznih poreza, dažbina, saglasnosti i brojnih dozvola i članarina koje su obavezne", pojašnjava Bakšić
Poslodavci, ali i ekonomisti upozoravaju da je BiH u ovakvo stanje dovelo preveliko zapošljavanje u javni sektor, pa je tako odnos radnika u javnom i privatnom sektoru izjednačen, i to nijedna zemlja ne može izdržati. 
Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba, vidi javni sektor kao protočni bojler koji ubire poreze i prosleđuje novac budžetskim korisnicima.
"Javna uprava kao najveći izvor nelikvidnosti u državi dao je upravo ovakve rezultate gdje se više ne osnivaju nove firme, već se i sve više zatvaraju i postojeće. Prije nego što se zatvore, one za sobom povuku i deset do 15 zdravih firmi", kaže Vukelić
Osim što se otvara najamanje firmi, prema straživanju Bisnod-a, u decembru prošle godine BiH je imala i najveći porast broja blokiranih računa u odnosu na regiju, za čak 28 odsto. Tako je prema istraživanju Bisnod-a, prošle godine u BiH blokirano svako četvrto preduzeće, a recimo u Hrvatskoj svako sedmo. Podaci Centralne banke BiH pokazuju da je u BiH ukupno blokirano više od 68 hiljada računa. 
Razlog za ovo, Bakšić vidi u svojevrsnoj diskriminaciji realnog sektora od strane države.
"Čim dođe do nelikvidnosti, koja je često uzrokovana neplaćanjem države ili javnih preduzeća prema privatnim preduzećima, vrše se blokade računa i pokreću stečajni postupci, dok se u javnom sektoru vrše reprogrami, vrše odgode plaćanja i utvrđivanje novih, nižih osnovica za obračun određenih davanja prema državi", ističe Bakšić
Svetlana CenićSvetlana Cenić
Ekonomistica Svetlana Cenić ističe da je osim ovoga, možda i najveći problem za BH privredu, pravna i politička nesigurnost.
"Niko ne zna da li će nekom sutra pasti na pamet da se promijeni poreska politika, niko ne zna da li će sutra neko tražiti raspad BiH a drugi tražiti treći entitet, a četvrti ko zna šta. To najviše utiče i na stanovništvo, ali i na privredu i to reflektuje jedno stanje opšte neizvjesnosti i apatije", smatra Cenić
Kako upozoravaju naši sagovornici, ni potpisivanje Evropske inicjative za BiH, koja bi trebala pokrenuti ekonomske reforme, najvjerovatnije neće zaživjeti, jer su do sada BH političari mnogo puta prekršili obećano.
"Inicijativa se predstavlja pompezno kao da smo uradili neki ogroman posao a ništa nije urađeno. To je samo potpisana namjera da se radi ono što privreda ovdje traži godinama. Tek predstoji pravi posao, ali čini mi se kao su do sada takvi njihovi planovi realizovani, da će to biti vrlo malo ispunjeno", mišljenja je Siniša Vukelić
"Ovdje kad se i prave planovi prave se na temelju toga da će 2030. biti to i to ili 2025... Niko ne govori šta ćemo jesti sutra", smatra Svetlana Cenić
Naši sagovornici ističu da od rata na ovamo, nije bilo ni jedne Vlade koja je bila kompetentna, i koja je radila na unapređenju privredne klime, pa zato BiH ima i najmanji broj novonastalih preduzeća i najviše blokada računa, kako pokazuje Bisnodovo istraživanje.

UPLAŠIO SE: Aca Lukas se probudio u pola noći i doživio šok kada je vidio kako njegova kćerkica..

Aca Lukas se nedavno provodio na Tajlandu, ali kada se vratio sa daleke destinacije imao je peh. Naime, on je ispričao kako ga je kćerka Viktorija uplašila kada se iznenada probudio u 4 ujutru i zatekao nju kako sjedi na krevetu.
UPLAŠIO SE: Aca Lukas se probudio u pola noći i doživio šok kada je vidio kako njegova kćerkica...
``Kada smo se vratili sa Tajlanda, mi smo pokušavali ta dva dana da spavamo i Viktorija često spava kod nas, ali to veče nije. Ja se budim oko 4 ujutru i vidim nešto se mrda pored mene i vidim Viktoriju koja sjedi, drži ``Ajped`` i gleda crtani film. Mi u šlogu. Ja je pitam: ``Šta radiš``, kaže ona: ``Ništa, gledam crtani````, ispričao je pjevač svoju anegdotu iz porodičnog života.

KARDINAL VINKO PULJIĆ Bosna i Hercegovina je zemlja svih nas


image
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina zemlja je svih nas i postojala je i prije referenduma 1992. godine, poručio je u intervjuu za "Dnevni avaz", a uoči 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.
Kao jedan od najpozvanijih svjedoka i aktera historijskih događaja za BiH, kardinal Puljić govorio je o posljedicama i poukama referenduma na kojem je 97 posto od više od dva miliona građana izglasalo obnovljenu nezavisnost naše države. Historijska je činjenica da su Katolička crkva i sam Puljić odigrali jednu od ključnih uloga.

- Moje je bilo pozvati narod da izrazi svoj stav i svoju volju. To je značilo opredijeliti se za samostalnu BiH ili ostati sastavnica bivše države. Moje je bilo poštovati demokratski izraženu volju naroda za ono što se ne kosi ni s vjerom niti s moralom. Zato se nisam ni krzmao pozvati narod da izađe i pokaže svoje opredjeljenje. Nažalost, već se tada osjetila igra medija u javnom mnijenju, koje je pokazalo tko za koga radi. Bosna Hercegovina postojala je i bez tog referenduma. Narod je izrazio svoj stav, a međunarodna zajednica prihvatila volju naroda i priznala samostalnost BiH. Nisam slutio da će to biti izazov za rat - kazao je kardinal..

Upitan kako danas, 23 godine nakon toga, gleda na BiH i posebno na poziciju hrvatskog naroda, rekao je da su svi oni koji su se opredijelili za demokratsku i nezavisnu BiH, trebali poštovati stvarnost da smo jednakopravni u toj zemlji.

- Zato mi smeta izraz: „Eto, mi ćemo vam dati." Nema što netko nama davati, kada smo u ovoj zemlji kod kuće s drugima i drugačijima. Ako tu "kuću" osjećamo svojom, onda nema privilegija ili diskriminacije, nego jednaka prava. Povijesnu krivicu nosit će oni koji su krojili ovakav državni sustav i koji su uporno išli stvarati državu putem jačega. Osim ratnih nevolja koje su nas protjerale, isto tako perfidna igra koja je dovela da mnogi i danas odlaze, jer je stvorena takva klima politička - kazao je kardinal Puljić.

ISIL postoji u interesu Zapada

ytb-prtsc

Zlatko Dizdarević, novinar i diplomat: Mirne duše i hladne glave mogu reći da je ISIL u tehničkom smislu proizvod zapadne politike. Nikakva bombardiranja ne bi mu mogla naštetiti kao što bi mu naštetilo kad bi se krenulo tragom novca koji otima na naftnim poljima u Iraku. Tko to plaća i transportira, i kroz koje banke? Nitko to danas ne preispituje, a pitanje je zašto. ISIL je organizirani faktor destabilizacije Bliskog Istoka i rasturanja čvrstih režima koji nisu odgovarali korporativnom interesu Zapada.
Zlatko Dizdarević je valjda najpozvaniji čovjek na ovim prostorima za razgovor na temu Bliskog Istoka. Umirovljeni bosanskohercegovački diplomat, nekadašnji novinar i urednik Oslobođenja, trenutno kolumnist riječkog Novog lista, trideset se godina bavio ovim područjem svijeta. Bio je dopisnik iz Kaira, izvještavao je iz Libanona, Izraela, Alžira, Libije, Tunisa, Iraka i Sirije. Nakon završetka mandata veleposlanika BiH u Republici Hrvatskoj, 2008. godine imenovan je veleposlanikom BiH u Jordanu, Amanu, s akreditacijom u Siriji, Iraku i Libanonu. Svoja iskustva ovdašnjoj je javnosti prenosio putem sjajnih analiza i brojnih knjiga koje je napisao u minulim desetljećima. Dizdarević je u ponedjeljak bio jedan od govornika na tribini Centra za mirovne studije na kojoj se raspravljalo o perspektivama palestinsko-izraelskog odnosa i humanitarne krize u Pojasu Gaze. H-Alter je tom prilikom razgovarao s Dizdarevićem o palestinskom pitanju, ali i o brojnim srodnim globalnim temama.
Bili ste u Jeruzalemu 1987. kad je počela prva Itifada. Jeste li tada mogli očekivati da će 2015. godine Gaza biti najveći logor na sviUkrajinu neće fizički podijeliti, već će od nje napraviti BiH: jedan entitet pod patronatom Zapada a drugi pod Rusijom. Ukrajinu će kao državu u ekonomskom, materijalnom, socijalnom i svakom drugom smislu gurnuti Europi, koja neće učiniti ništa, pa će tamo nastati najstrašniji jad i bijedajetu?
Moram priznati da nisam. Zajedno s prijateljem Hidom Biščevićem, tadašnjim novinarom Vjesnika, napisao sam knjigu s naslovom Vrijeme odluke. Zaista smo mislili da je to prijelomna činjenica koja će definitivno ubrzati raspetljavanje palestinsko-izraelskog čvora. Činilo se da je količina muke, jada, pritiska i laži tolika da se to jednostavno ne može više produžiti. Očigledno smo se prevarili. Trideset godina nakon, ništa od toga što se tada tražilo nije okončano. Naprotiv, sve je više radikaliziran taj, po meni, duboko pogrešan pristup međunarodne politike i samog Izraela. Umjesto da se ide na rješenje u kojem će palestinska država biti jedini pravi garant sigurnosti Izraela, išlo se na radikalizaciju teorije po kojoj je militarističko-sigurnosna mantra kroz okupaciju jedino rješenje za Izrael, što po mom mišljenju nije točno. Već je tada, naime, demantirana desetljećima uvriježena teza da Palestinci nikad neće priznati državu Izrael.
Je li palestinsko pitanje - svo licemjerje, kršenje ljudskih prava i kreiranje faktičkog apartheida - ultimativni moralni debakl međunarodne zajednice, koji traje već gotovo stotinu godina i ne pokazuje nikakve naznake da se promijeni?
Mislim da je jest. Mislim da je to prvi teren na kojem se počelo pokazivati da je sila puno značajniji element u međunarodnoj politici od diplomacije, koegzistencije i potrage za dobrim rješenjem. Postalo je jasno da je kroz razne geostrateške interese, snagu financijskog lobija i drugih odnosa u svijetu, svaka konstrukcija moguća ako iza nje stoji dovoljno sile i lobističkih interesa. Na tribini sam rekao da je prva činjenica u kojoj se pokazalo da odluke međunarodne zajednice, uključujući UN, ne znače ništa ako je u pitanju interes druge vrste, bilo sovjetsko i američko priznanje Izraela. Priznali su Izrael deset minuta nakon što se on samoproglasio, a dva mjeseca prije nego što je rezolucijom o podjeli Palestine to omogućeno. Tada je već postalo jasno da su dobra volja, odluke i teoretsko podržavanje međunarodnog poretka jedno, a gola snaga nešto Ukoliko se nekim pozitivnijim povodom ne stvori svijest u međunarodnoj zajednici da ovakva BiH ne može ići u budućnost, tamo će se desiti neki lom koji nitko živ neće moći kontroliratisasvim drugo. Prošle su godine tri od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, zaduženih za očuvanje međunarodnog poretka, rekle da će bez obzira na Vijeće udariti po Siriji. Ako oni na taj način podrivaju UN, sinonim međunarodnog poretka koji bi teoretski trebali čuvati, kakav god bio, to je dokaz je da je međunarodni poredak postao sprdnja, i da je de facto potpuno u funkciji partikularnih interesa.
Kao dugogodišnji diplomat i novinar koji je dosta vremeno boravio na tim prostorima, možete li reći je li grabež resursa, kad se ogole fraze međunarodne zajednice o uvođenju demokratskih procesa i ljudskih prava u zemlje Bliskog Istoka, ali i drugdje, zapravo ključ za intervencije kojima svjedočimo već desetljećima, nešto intenzivnije u zadnjih petnaest godina?
Apsolutno. To sam se uvjerio hodajući po tim prostorima. Izvan energije i geostrategije prostora ništa drugo nije posebno bitno. Druga je stvar što se u funkciju tih interesa ubacuju ili provociraju ili proizvode svi ostali elementi, poput nacionalnih, vjerskih ili povijesnih strasti i animoziteta, raskoli između šijita i sunita, kršćana i muslimana itsl. To su operativni mehanizmi u igri čiji je jedini cilj zauzimanje energije, vode i hrane, ključnih resursa kojih je sve manje. Mislim da je korporativno-pljačkaški interes izgubio svaki osjećaj za bilo kakvu dimenziju osim interesne. Kad se to prevede na pojednostavljenu priču, iz međunarodnog poretka koji je rodila pobjeda u Drugom svjetskom ratu, koji se zasnivao na pravdi i istini, prešli smo u novi sustav u kojem postoje samo pobjednici i gubitnici. Ta priča nema granica, nacija, rase ili vjere, sve dok te kategorije ne zatrebaju za manipulacije.
Zlatko Dizdarević: "Na jedan brutalan način se pokazuje da u međunarodnim odnosima i dalje 
vladaju neke od paradigmi i premisa koje je uspostavila britanska 
kolonijalna vlast." (prtsc)<br>Zlatko Dizdarević: "Na jedan brutalan način se pokazuje da u međunarodnim odnosima i dalje vladaju neke od paradigmi i premisa koje je uspostavila britanska kolonijalna vlast." (prtsc)
Koliko najmoćnije svjetske sile upravo zbog korporacija intenzivno rade na dezintegraciji bliskoistočnih suverenih država? Ne, dakako, samo bliskoistočnih.
To je valjda osnovni razlog. Očigledno je da je interes multinacionalnih kompanija i lobista prerastao nacionalne interese. Sklon sam reći da SAD odavno nisu država. Po načinu funkcioniranja oni su korporacija. Koliko god režimi, koji su bili prepoznati u HusseinuGaddafiju ili Assadu, bili totalitarni s aspekta ljudskih prava ili definicije ljudskih prava koju mi priznajemo, toliko su oni bili čvrsti prema strancima. Nije bilo lako od njih ukrasti energiju. Oni su bili vrlo tvrdi partneri u pregovorima o resursima. Multinacionalke nisu mogle dobiti barel za tri dolara, ali nisu bileEU se nasadila na glavu da uvuče Srbiju u EU. Nikome ne pada na pamet da se BiH, koja je bila napadnuta i rasturena, vuče u EUspremne platiti deset. Pošto se nisu dali, moralo ih se rušiti.
Ključni izgovor za upad u te države, uz postojanje oružja za masovno uništenje, za koje se u slučaju Iraka pokazalo kao potpuna laž, bilo je spomenuto kršenje ljudskih prava. To je, međutim, bilo dosta realnija ocjena.
To jesu bile nedemokratske države po definiciji, posebno zapadnoj, ali Irak, Libija ili Sirija su bile ozbiljne države, bilo da je riječ o socijalnoj, kulturnoj ili mentalnoj realnosti društva. S druge strane ste imali potpunu nespremnost prihvaćanja specifičnosti tih društava, i nametanje slike negativca za sve one koji nisu poštivali europske i američke standarde. U međunarodni sistem ugradila se kategorija ljudskih prava kao razlog da se sruši ranije postojeći sistem koji je garantirao granice ili suverenitet. Danas više nitko ne postavlja pitanje granica i suvereniteta. Proglasiš nekog totalitaristom i nedemokratom i time priskrbiš pravo da ga avionima rušiš, premda rušenje nema veze s demokratizacijom. Baš briga nekoga u Americi i Europi za unutrašnju demokraciju u Libiju, Egiptu i Siriji. Međutim, zahvaljujući medijskom drillu, time se lažno prezentira dobrohotnost kao razlog rušenja režima.
Svjedočili ste rušenju Gaddafija u Libiji. Je li se i tamo desila ista stvar?
Njegovim rušenjem oteta je nafta Libiji pod uvjetima na koje on nije pristajao. Gaddafi je nudio predstavnicima pet multinacionalnih naftnih komOd 11. rujna se pokušava napraviti mantra o početku priče o terorizmu, premda je riječ o nastavku. On je zapravo u novijoj povijesti krenuo s organiziranom proizvodnjom talibana u Pakistanu, pa mudžahedina i Bin Ladena u Afganistanu, s ciljem rušenja Sovjetskog Saveza u toj zemljipanija da potpišu sporazum o reprogramu, djelomičnom vraćanju ili reinvestiranju 140 milijardi dolara koje su do toga trenutka dugovali, prije novog ugovora o koncesiji na eksploataciju nafte. Sedam dana nakon toga došlo je do takozvanog Arapskog proljeća Benghaziju. Prelilo se u Tripoli, a mjesec dana poslije usvojena je lažna rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o zoni zabrane letenja a ne o bombardiranju, da bi se deset dana nakon to pretočilo u najbrutalnije bombardiranje. Nakon obaranja Gaddafija, to je oružje prebačeno u Siriju takozvanim "pacovskim rutama", a oni koji su bili fundamentalisti na jednom mjestu postali su heroji na drugom.
Rekli ste na tribini da je mir neisplativ i da je u interesu velikih međunarodnih igrača rat, upravo zbog svoje profitabilnosti.
Prema nekim procjenama, u 50 posto svih poslova u SAD-u, u najširem smislu govoreći, ovise o vojnoj industriji. Naravno, nije samo ta industrija proizvodnja oružja, već se tiče i sveučilišta, znanosti, kemije, fizike, transporta itd. Ta industrija mora u svakom trenutku imati rat na planeti. Da bi ga imao, moraš imati strateškog neprijatelja. Jedan je pao nestankom Sovjetskog Saveza, pa je odmah nakon toga uveden drugi. Ime mu je terorizam. On je prepoznat kao priča o islamu jer je za taj mentalni sklop takav narativ bio najjednostavniji. Od 11. rujna se pokušava napraviti mantra o početku priče o terorizmu, premda je riječ o nastavku. On je zapravo u novijoj povijesti krenuo s organiziranom proizvodnjom talibana u Pakistanu, pa mudžahedina i Bin Ladena u Afganistanu, s ciljem rušenja Sovjetskog Saveza u toj zemlji. Prema teoriji koju je, među ostalima, publiciraoBrzezinski, Rusima je u Afganistanu trebalo stvoriti njihov Vijetnam koji neće izdržati, što je trebao biti jedan od značajnih razloga rušenja sovjetske imperije.
Koliko je ISIL sličan produkt zapadne politike i koliko je zabrinjavajuć trend porasta antimuslimanskih sentimenata, posebno u Europi?
Živio sam i radio na Bliskom Istoku kad se pojavio ISIL. Mirne duše i hladne glave mogu reći da je ISIL u tehničkom smislu proizvod zapadne Gadafijevim rušenjem oteta je nafta Libiji pod uvjetima na koje on nije pristajaopolitike, kao faktor destabilizacije cijelog prostora. On je tako nastao. U kojoj mjeri se u međuvremenu odvojio od tih intencija, o tome možemo razgovarati. No, nisam siguran da je čak i to u pitanju. Jer, da jest, nikakva bombardiranja ne bi mogla naštetiti ISIL-u kao što bi mu naštetilo kad bi se krenulo tragom novca koji ISIL otima na naftnim poljima u Iraku. Zarađuju tri do pet milijuna dolara dnevno na izvozu nafte, što nije izvoz kutije šibica. Tko to plaća i transportira, i kroz koje banke? Nitko to danas ne preispituje. Pitanje je zašto. Oni, u najkraćem, jesu organizirani faktor destabilizacije Bliskog Istoka i rasturanja čvrstih režima koji nisu odgovarali korporativnom interesu Zapada. Da bi ISIL funkcionirao, morate proizvoditi i emocije protiv njega. Kao što, s druge strane, po mom mišljenju ISIL ne funkcionira prvenstveno preko oružja, nego na socijalnoj patologiji prisutnoj u svijetu, u sklopu koje se računa na duboke frustracije kod ljudi, nastale kao posljedica obespravljenosti i besperspektivnosti. Imate milijune ljudi koji nisu muslimani, a kojima je pun kufer ovakvog svijeta, i koji su beskrajno pogodno tlo za regrutiranje, s islamom ili bez njega. S druge strane, sve više dospijeva do islamskih masa svijest da ISIL nije predstavnik islama. Sklon sam reći da SAD odavno nisu država. Po načinu funkcioniranja oni su korporacijaOni na toj mantri neće dugo još moći igrati.
Poznati ste kao čovjek koji se ne libi izraziti svoje mišljenje o ovim temama, koje je nerijetko suprostavljeno uvriježenim narativima o međunarodnim odnosima. Mnoge vaše kolege u diplomaciji i novinarstvu, međutim, nisu odveć spremne razmišljati i djelovati na takav način.
Ne sumnjam da je mnogim ljudima bolno pristati na tu logiku, pogotovo mojoj generaciji koja je odrasla na nekim humanitarističkim i moralnim principima. Jako je teško, ali istinito, reći takvima kako humanizam i činjenice više ne igraju neku ulogu. Jedino je važna sila, nečiji interes i pitanje pobjednika i poraženih. Ja razumijem ministarstva vanjskih poslova, pa i u Hrvatskoj ili BiH, koji još uvijek naivno misle da su neke druge činjenice bitnije, pa se ponašamo kao nekakvi igrači kojima se zapravo manipulira na međunarodnoj sceni, a nama drago da nas vole i da nam tobože pridaju važnost koju uopće nemamo.
Da se poštuju postojeći standardi i da postoje moral i etika u međunarodnim odnosima, George Bush i Tony Blair bi, da spomenemo samo jedan primjer, bili vjerojatno procesuirani za ratne zločine u Iraku.
Da. Razmišljam ovako jer sam imao sreću da u životu budem na raznim mjestima, gdje sam na početku bio zblanut istinom, kao u slučaju prve Intifade. Mislio sam da je to gotovo, jer su tamošnji događaji bili moralno nepodnošljivi, ali to i dalje traje. Imao sam sreću što sam pola života bioPostalo je jasno da je kroz razne geostrateške interese, snagu financijskog lobija i drugih odnosa u svijetu, svaka konstrukcija moguća ako iza nje stoji dovoljno sile i lobističkih interesanovinar, dok sam drugu polovinu gledao sustav iznutra, gdje sam svjedočio poprilično bezdušnom političkom establishmentu. Nalozi koje su moji kolege dobijali na Bliskom Istoku bili su skandalozni, ali u isto vrijeme i neupitni. Moram priznati da sam se, temeljem toga iskustva, u sebi smijao očekivanjima od presude temeljem tužbi između Hrvatske i Srbije. Samo su naivni mogli očekivati da će presuda biti u korist neke strane.
U kojem kontekstu?
Na jedan brutalan način se pokazuje da u međunarodnim odnosima i dalje vladaju neke od paradigmi i premisa koje je uspostavila britanska kolonijalna vlast. Tamo gdje se u zoni njihovog interesa međusobno bori pet plemena - a mi smo svi za njih i dalje plemena - njihov partner je uvijek najveći i najjači i ne smije biti poražen. Preneseno na naš teren, njihov ključni partner je Srbija, zato što su fizički najveći i najjači. Ako ti je najveći najnezadovoljniji, imaš problem u cijelom skupu plemena. Ako ga pak pacificiraš, onda imaš najbolju situaciju. Milošević nije osuđen, a Srbija na službenoj razini nikad nije proglašena krivom. Mi u kontekstu BiH i dalje nemamo službeno deklariranje žrtve, odnosno agresora. EU se nasadila na glavu da uvuče Srbiju u EU. Nikome ne pada na pamet da se BiH, koja je bila napadnuta i rasturena, vuče u EU. Onaj tko je pomislio da će EU, nekakva vrsta korporativne zajednice, odigrati protiv Srbije i proizvesti nove frustracije, pokrete i možda ratove, taj je smiješan ili kupljen i ne bi se smio baviti ozbiljnom politikom u korist Hrvatske ili BiH. To su naprosto realnosti i temelji za razumijevanje politike u EU. Hrvatska je, s Mislim da je palestinsko pitanje bilo prvi teren na kojem se počelo pokazivati da je sila puno značajniji element u međunarodnoj politici od diplomacije, koegzistencije i potrage za dobrim rješenjemdruge strane, u njihovim glavama već pospremljena.
Kakva je po vašem mišljenju situacija u BiH?
Zaista mislim da je situacija u BiH neusporedivo gora od javne percepcije, pogotovo slike kakvu vide oni izvan te zemlje. Pojednostavljeno rečeno, postoje dva osnovna razloga. Sukob u BiH nije završen, odnosno nije adekvatno pospremljen na način da stvari mogu funkcionirati. Taj je proces zaustavljen Daytonskim sporazumom, jednim frankensteinovskim ustavnim rješenjem. BiH na neki način postoji samo zato jer se ne može raskinuti, a ne može nestati iz niza neprirodnih,Daytonom zacrtanih razloga. Unutarnja organizacija same države je nemogućaImamo situaciju da je teže iz Sarajeva u Banja Luku izvesti kontejner brašna, nego iz Sarajeva u Kolumbiju. Riječ je o konceptu koji je nemoguće realizirati kao državu. Unutar tog koncepta postoje svi mehanizmi blokade i nijedan mehanizam deblokade. Svatko na nekim pozicijama može nekažnjeno blokirati bilo što. Kompletna vlast je iz institucija sustava preseljena na političke partije. Strane delegacije ne idu u parlament ili vladu na razgovore, nego kod lidera političkih partija, koje su na sedmim izborima od neovisnosti izabrane na čelna mjesta, premda su projektirale i vodile rat. Ako netko misli da će oni biti motori promjena, taj je ili lud ili bezobrazan.
Nedavno ste rekli da će međunarodna zajednica obratiti pozornost na BiH samo ako opet postane problem.
Amerikanaca se više ne tičemo. Oni su sebi izgradili međunarodni spomenik nazvan Daytonski sporazum, kojeg, ako zbog ničeg drugog, ne bi mijenjali zbog toga. Danas se bave nekim budalaštinama, prave neke letke o borbi protiv korupcije, iz kojih će se direktori ili portiri javnih poduzeća naučiti da ne smiju krasti. Osobno i dalje nemam odgovor na pitanje da li EU doista ne zna, ne vidi ili ih se ne tiče situacija u BiH. Bliže Umjesto da se ide na rješenje u kojem će palestinska država biti jedini pravi garant sigurnosti Izraela, išlo se na radikalizaciju teorije po kojoj je militarističko-sigurnosna mantra kroz okupaciju jedino rješenje za Izraelsam potonjem odgovoru. Ne tiče ih se jer ne vide za sebe problem. Iz toga se projiciraju neki smiješni potezi. Vrlo ozbiljni ljudi u veleposlanstvima i na međunarodnoj sceni s kojima sam u komunikaciji istinski vjeruju kako je rješenje za smirivanje tenzija i konflikta dolazak svih opcija na vlast, dok ta vlast u realnosti znači samo ovladavanje resorima i pljačku onoga što dosad nije opljačkano. Zbog toga se pojavila ideja kod pozicijama neopterećenih ljudi u BiH, da će se međunarodna zajednica zainteresirati za BiH na konstruktivan način samo ako postanemo njihov problem. Ako postaneš problem njihovom komoditetu, profitu i miru, onda će reagirati. Vrhunski je, međutim, cinizam i paradoks što su naša nada ISIL i Rusi. Istinski su prestrašeni ISIL-om ili prisutnošću Rusa na ovom području. Ukoliko se ne stvori nekim pozitivnijim povodom svijest u međunarodnoj zajednici da ovakva BiH ne može ići u budućnost, tamo će se desiti neki lom kojeg nitko živ neće moći kontrolirati. Ako se krene pucati, onda će se tek hvatati za glavu, kako to obično biva.
Kako gledate na događanja u Ukrajini i politiku EU-a u tom kontekstu?
EU je definitivno ispala smiješna. Rusija i SAD će na kraju podijeliti Ukrajinu, bez obzira što Hillary Clinton, gradeći sebi predizborne poene, sada viče da je Putin Hitler. Drama se u ovom trenu dešava u samom SAD-u. Polovica te zemlje počinje polako biti svjesna da nisu jedina sila na svijetu, što je bila euforična uvjerenost nakon pada Sovjetskog Saveza. Smatrali su da je monocentrizam zavladao svijetom. Jedan moj prijatelj, inače poznati američki novinar, rekao mi je da su nakon pada Berlinskog zida napravili katastrofalnu pogrešku, povukavši 90 posto obavještajnog kadra iz Rusije, uvjereni da je to gotova priča. Polovina Amerike sada sluti da je današnje Rusija nešto sasvim drugačije što se ne može pobrisati gumicom, dok se druga polovica, na čelu s desničarima do ivice fašizma, ne mogu pomiriti s time, proizvodeći opasnu energiju.
"I dalje nemam odgovor na pitanje da li EU doista ne zna, ne vidi ili ih 
se ne tiče situacija u BiH. Bliže sam potonjem odgovoru. Ne tiče ih se 
jer ne vide za sebe problem.""I dalje nemam odgovor na pitanje da li EU doista ne zna, ne vidi ili ih se ne tiče situacija u BiH. Bliže sam potonjem odgovoru. Ne tiče ih se jer ne vide za sebe problem."
Kako će se to odraziti na Ukrajinu?
Sasvim pojednostavljeno, oni neće fizički podijeliti Ukrajinu, već će od nje napraviti BiH: jedan entitet pod patronatom Zapada a drugi pod Rusijom. Ukrajinu će kao državu u ekonomskom, materijalnom, socijalnom i svakom drugom smislu gurnuti Europi, koja neće učiniti ništa, pa će tamo nastati najstrašniji jad i bijeda. Podgrijavat će se mržnja na obje strane da bi se održavao takav sustav, kao što se održava u BiH, primjerice na zapadnoj i istočnoj obali Mostara. Europa je vjerojatno bila rukovođena najboljim namjerama, zato jer se potencijalna drama Ukrajini dešava na europskom teritoriju. Razumijem racionalan osjećaj Merkel Hollandea da moraju reagirati po pitanju Ukrajine, jer je Europa ugrožena tamošnjim događajima, ali su bili naivni ako su mislili da pitanje Ukrajine mogu rješavati bez SAD-a. Što Amerika misli o tome, kazala je čuvena američka diplomatkinja Victoria Noland za vrijeme prosvjeda na Majdanu, kad je američkom veleposlaniku u Ukrajini telefonom davala upute kako dizati pobunu, odgovorivši na njegovo pitanje "a što je s Europom" sljedećom rečenicom: "Fuck the EU". To je njihov realan odnos prema Europi, koja se u svemu tome ne snalazi. Americi nije u interesu Europa koja će biti ravnopravan partner. Iako o novom trgovinskom sporazumu između SAD-a i EU-a (TTIP, op.a.) nitko ne govori, vidjet ćemo kako je riječ o skandalozno nasilnom dogovoru, usmjerenom protiv interesa Europe. Unatoč tome, i dalje još nema konkretne rasprave o tome.
Zašto sve ovo skupa nije razvidno široj javnosti? Koliko je medijsko reproduciranje zapadne kulturne hegemonije presudno u tom kontekstu?
Zato jer su na jedan nevjerojatno moćan način pokriveni sistemom medija, informacija i pritisaka. Mediji više nisu prenositelji informacija. Postali su institucije za građenje, odnosno rušenje, u skladu s interesima pojedinaca. Prije desetak godina svi su američki mediji bili u vlasništvu pedesetak kompanija. Danas su u vlasništvu pet kompanija. Na CNN-u najbezoćnije lažu. To je više postalo smiješno. Manipulacija na internetu, za koji smo s pravom smatrali da je jedan od najvećih dobitaka 20. stoljeća, monstruozna je kad do nje dođe. Više nije u pitanju objava lažne vijesti. U pitanju je formiranje uma. Ljudi su u kontekstu najvećih događaja u svijetu danas svjesno ili nesvjesno unaprijed opredjeljeni i sve ono što im se kaže ide u korist ili protiv onoga što unaprijed već misle. To su činjenice koje su sastavni dio realnosti u kojoj je sila postala ekskluzivni element u kreiranju međunarodnih odnosa. Pitanje je koliko ljudi koji vode to sve skupa imaju kapaciteta da se s time nose na mudar način.

četvrtak, 26. veljače 2015.

slovenija-najjaci-magnet-za-bh-radnike

Građani BiH najviše su zainteresovani za odlazak na rad u Sloveniju, Njemačku i Austriju, kao i Hrvatsku i Crnu Goru za vrijeme turističke sezone, a u posljednje vrijeme vlada i veliki interes građevinskih radnika za zaposlenje u Rusiji.
2e91ee96313efde1ceeace7bde893f1c















To su nam potvrdili u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, iz koje ističu da je širok spektar zanimanja koja su u tim državama tražena, pišu "Nezavisne".
"Kada je riječ o Sloveniji najtraženiji su vozači teretnih vozila, a slijede građevinska zanimanja kao što su zidari, fasaderi, izolateri, stolari, tesari... Slijede zanimanja iz mašinstva poput bravara, cjevara, varilaca", naveo je Željko Rajić, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
Što se tiče ostalih zemalja, u Njemačkoj su, na primjer, traženi njegovatelji, a u susjednim nam Hrvatskoj i Crnoj Gori značajnu šansu za zaposlenje imaju oni koji žele da rade u ugostiteljstvu i turizmu poput konobara, kuvara i sobarica.
"Kada je riječ o Rusiji, traženi su zidari, fasaderi, izolateri, stolari i tesari", naveo je Rajić.
U udruženjima nezaposlenih naglašavaju da ljudi traže mogućnost zaposlenja u inostranstvu jer je šansa za pronalazak posla u BiH jako mala.
"Ovdje nema posla. Čak i oni koji nikad nisu pomišljali da odu u inostranstvo sada o tome razmišljaju. Međutim, ljudi ponekad odu i imaju problema kao što je to nedavno bio slučaj u Kataru. Žalosno je kad pročitate da su prevareni, odnosno da nisu plaćeni", naglašava Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH.
Prema njegovim riječima, BiH ima potpisane sporazume sa državama poput Njemačke, Austrije i Slovenije, a u tim zemljama se vežu boravišna i radna dozvola.
"Dakle, dozvole je moguće produžiti ako poslodavac garantuje da ima posla. Ako nema, ti ljudi moraju da se vrate jer države su se ogradile da ne bi došle u situaciju da oni traže socijalnu pomoć", pojasnio je Sejdić, dodajući da posao u inostranstvu često traže mladi ljudi.
Borislav Đurić, predsjednik Omladinske organizacije "Centar" Mrkonjić Grad, kaže da su gotovo svi mladi perspektivni Mrkonjićani već napustili svoj grad.
Njegovi sugrađani, ističe, najčešće odlaze u Sloveniju i Austriju, te u posljednje vrijeme u Rusiju.
"Nove generacije koje stasavaju ni ne razmišljaju da ostanu ovdje. Ostaće samo oni koji su primorani da ovdje žive jer nemaju drugu alternativu. Ostaće da rade u nehumanim uslovima za minimalac kod 'robovlasnika' koji su odavno 'kupili' perspektivu svojoj djeci u inostranstvu ili, eventualno, u Banjaluci", ističe Đurić.
Inače, prema posljednjim dostupnim podacima, u BiH je zaposleno 707.725 građana, a 547.112 ih traži posao.
Tražena zanimanja:
Slovenija: fasaderi, izolateri, stolari, zidari, tesari, vozači teretnih vozila...
Njemačka: njegovatelji
Hrvatska, Crna Gora: konobari, kuhari, sobarice
Rusija: zidari, fasaderi, izolateri, stolari, tesari.

Živinice: Agrona pokreće projekat poticaja proizvodnje i otkupa kornišona u BiH



x37025.jpg.pagespeed.ic.hFjb49T3VzFirma Agrona d.o.o. Živinice u kooperaciji sa firmama Brams i Voćarpromet, u periodu januar-mart 2015 godine, organizuju niz skupova širom Bosne i Hercegovine namijenjene poljoprivrednicima koji se bave ili namjeravaju baviti uzgojem kornišona
Na skupovima se prezentuju mogućnosti i načini poslovne saradnje između kooperanata i firme Agrona.
„Do sada smo obišli općine i opštine Zavidović, Maglaj, Žepče, Tešanj, Teslić, Goražde, Hadžići, Srebrenik, Jelah, Tuzlu i Bosanski Brod. U narednom periodu nastavljamo sa prezentacijama na kojima nastojimo podstaći poljoprivrednike da iskoriste potencijale uzgoja kornišona i obezbijede svojim porodicama sigurnu egzistenciju baveći se ovom prosperitetnom poljoprivrednom granom", izjavila je Ismeta Jakupović, direktorica firme Agrona.
U februaru i martu najavljeni su skupovi u Živinicama, Bijeljini, Trebinju, te ostalim mjestima u BiH koji imaju potencijala za uzgoj ove sorte delikatesnih krastavaca.
Za tekuću godinu planirana je proizvodnja od 3.000 tona kornišona namijenjena prerađivačkim kapacitetima Adriatic Grupe i plasmanu na tržište EU. Strategija Agrone je da stimulira uzgoj krastavca na području Bosne i Hercegovine, te na taj način uposli veliki broj domaćih kooperanata.