utorak, 24. veljače 2015.

Svjedoci govore o detaljima turske vojne akcije u Siriji

Kurdski novinar Joan Soz iznio je za Al Jazeeru detalje o vojnoj akciji prebacivanja posmrtnih ostataka Sulejman-šaha.


Turska, Turska vojska, Sulejman-šah
Piše: Nizar Mohammed
Tursku akciju prebacivanja posmrtnih ostataka Sulejman-šaha predvodila je kolona turskih vojnika u kojoj su se nalazile desetine oklopnih vozila i stotine vojnika. Ušli su na teritoriju Sirije, a zatim se uputili u pravcu turskog turbeta Sulejmana-šaha, koji se nalazi istočno od mosta Qarah Qawzaq u provinciji Halepa. Civili nisu imali nikakvih informacija zbog čega je došlo do ove akcije.
Mahmoud Abu Ibrahim je jedan od svjedoka tih dešavanja. O svemu kaže: "Bila je noć kada sam ugledao vojni konvoj kako se približava. Nosili su tursku zastavu. Prošli su pored sela Al-Qubba i krenuli u pravcu turbeta Sulejman-šaha. Primjetio sam na nebu i helikoptere kako nadlijeću i prate konvoj"
Abu Ibrahim u svom razgovoru za Al Jazeeru dodaje i da je "vojni konvoj došao negdje između 22:00 i 24:00 sata". "U akciji je učestvovalo blizu 130 vozila i 600 vojnika. Zadržali su se otprilike četiri sata, a onda su napustili područje prije nego što je svanulo", rekao je.
Primijetio je da se sukobi nisu zaustavljali od dolaska vojske do grobnice. Vojne letjelice bombardirale su područje oko turbeta.
"Međutim, ne znam je li tu bilo pripadnika ISIL-a ili ne, jer je postojala zabrana saobraćaja na putu koji vodi prema mostu Qarah Qawzaq, posebno zbog žestokih borbi koje se vode između zajedničkih snaga i ISIL-a", rekao je Abu Ibrahim.
Nova lokacija
Kurdski novinar Joan Soz iznio je za Al Jazeeru detalje o vojnoj akciji.
"Određeni broj turskih vojnika uz pratnju vojnih vozila ušao je preko graničnog prijelaza Mursitpinara, između grada Kobanija (Ajn Arab) i mjesta Suruç u Turskoj, nakon čega su nastavili južno prema mostu Qarah Qawzaq, udaljenom oko 35 kilometara, uz potpuni prekid turske komunikacijske mreže koju koriste stanovnici graničnih područja u Siriji", navodi Soz.
"Posmrtni ostaci preneseni su u kurdsko selo u blizini turske granice, dok su istovremeno vojnici ISIL-a preuzeli kontrolu nad teritorijom gdje se turbe nalazilo, nakon što se turska vojska povukla", dodaje.
Dost Ali, glasnogovornik jedinice Kataib Shams al-Shamal, kaže da su se u subotu navečer vodile žestoke bitke  u blizini mosta Qarah Qawzaq, ističući da su zajedničke snage ubile nekoliko pripadnika ISIL-a, te da su zaplijenili municiju i vozila. No, sukobi su se smirili ubrzo nakon što je svanula zora.
Svjedoci tvrde da su turske snage preuzele kontrolu nad kurdskim selom Ashmah, gdje su istakli turske zastave, kao uvod za kasnije prebacivanje posmrtnih ostataka u selo.
Davutoglu: Vratićemo turbe
Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu armije da je turbe Sulejman-šaha prebačeno na sigurno u Tursku i to samo privremeno, te da će biti ponovo vraćeno u Siriju.
Potvrdio je da su snage koalicije obaviještene o akciji, kako bi se izbjegle žrtve među civilima.
Sirijski režim smatra da je turska akcija prebacivanja turbeta Sulejman-šaha "besramna agresija na teritoriju Sirije“, dok je Khaled Khoja, predsjednik Nacionalne koalicije sirijskih revolucionarnih i opozicionih snaga, rekao na konferenciji za novinare da je akcija obavljena uz znanje koalicije i koordinaciju sa Slobodnom sirijskom armijom.
Sulejman-šah smatra se jednim od simbola turske civilizacije, s obzirom da je on djed Osmana I, osnivača Osmanskog carstva.
Ovo nije prvi put da se ovo turbe prebacuje. Njegovo prvo premještanje izvršeno je 1973. godine, kada je voda sa brane na Eufratu prijetila potapanjem groba.
Tada je nakon konsultacija između turske vlade i pokojnog sirijskog predsjednika Hafeza al-Assada odlučeno da se turbe prebaci na usamljeno područje udaljeno od sirijsko-turske granice 25 kilometara.

Nema komentara:

Objavi komentar