ponedjeljak, 23. veljače 2015.

REPUBLIKA SRPSKA NESTAJE: Evo i kako!


rs

Republika Srpska izgubila je za samo dvije godine kroz negativnu razliku u broju rođenih i umrlih općinu s više od 10.000 stanovnika.


Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u 2014. godini rođeno je u manjem bh. entitetu  9.148 djece, a umrlo je 14.284 osoba, što pokazuje kako je u RS samo po ovom pitanju broj građana smanjen za 5.136.
Također, četvrtu godinu u nizu nije premašena brojka od 10.000 rođenih, dok se broj umrlih ne spušta ispod 14.000, što pokazuje kako je bijela kuga hronična bolest društva u RS, pišu Nezavisne.
Podaci Fonda za dječiju zaštitu RS kazuju da šest općina ima jednocifren broj novorođenčadi. Istina, radi se o malim općinama, ali poražavajuće zvuči da su u Istočnom Kupresu u 2014. rođene samo dvije bebe, a godinu ranije četiri. U Novom Goraždu rođene su četiri bebe, a lani 10. U općini Jezero rođene su 2014. godine četiri bebe, a samo godinu ranije ova općina imala je 14 novorođenčadi.
Nasuprot RS-u, Federacija BiH uspijeva nekako održati balans u ovoj oblasti jer je u 2014. na 19.371 umrlu osobu rođeno 19.187 beba, pa je razlika, ako se u obzir uzmu podaci za RS, zanemariva.
Stevo Pašalić, demograf, ove brojke ocijenio je kao ozbiljne i alarmantne, dodajući kako treba podići sve institucije da dobro definiranim mjerama populacione politike postepeno krenu u usporavanje i zaustavljanje ovako negativnih demografskih trendova.
Slavko Stupar, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Roda” iz Prijedora, kaže kako ga ove brojke nisu iznenadile jer je podrška države samo deklarativna.
– Kao višečlane porodice nigdje zakonom nismo obuhvaćeni. Političari traže povećanje nataliteta, a udruženja su nemoćna i nemaju svoje fondove. Mi se moramo izboriti i natjerati poličare da se višečlane porodice sistematski ugrade u zakon i da se vrati dječiji dodatak, a da je zaposlen bar jedan član porodice – rekao je on.
Prema njegovim riječima, porodice su ostavljene same, a adekvatne pomoći nema ni s lokalnog ni s državnog nivoa.

Nema komentara:

Objavi komentar